Pensii mai mari pentru foștii membri CAP, inițiativă legislativă USR

Foștii membri CAP și țăranii cu gospodării individuale din zonele necooperativizate vor primi pensii aproape 50% mai mari, dacă Parlamentul va adopta inițiativa legislativă a senatorului USR de Iași, Cristi Berea. 

Inițiativa legislativă a senatorului USR modifică alineatul 2 din art. 137 al Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, astfel încât pentru fiecare an util realizat în cadrul fostelor unităţi agricole cooperatiste, precum şi pentru fiecare an de contribuţie realizat de ţăranii cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate, punctajul anual este 1 punct, față de 0,57 cât este în prezent.

Senatorul Cristi Berea consideră că majorarea pensiilor foștilor țărani cooperatiști nu va împovăra excesiv bugetul și face dreptate unor oameni care deși au muncit o viață întreagă pentru a hrăni țara, acum au pensii extrem, extrem de mici” spune senatorul USR Cristi Berea.

La nivel național sunt aproximativ 150.000 de pensionari cu indemnizație socială, în fiecare an numărul lor micșorându-se. (Spre comparație, în 2015 numărul lor era de 463.626 persoane). Potrivit statisticilor, majoritatea pensionarilor din agricultură sunt femei, care pe lângă activitatea din CAP au trebuit să se ocupe de casă și de copii.


Go to top