Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, se arată îngrijorat de situația în care se află finanțele României și, în special, de povara financiară pusă pe companiile mici și pe microîntreprinderi.
Într-o declarație politică, Senatorul Cristi Berea argumentează că, în comparație cu alte țări, în România, gradul de colectare a impozitelor și taxelor este unul scăzut, au fost implementate prea multe exceptări și scutiri, și rata de impozitare este una mult inferioară celor din alte state Europene.
Cristi Berea: ” În comparație alte țări, România are o manieră foarte permisivă de impozitare așa că TVA-ul colectat este cu 3 procente din PIB mai scăzut decât în alte state, dar nu indulgența este problema, ci luarea unor măsuri haotice care destabilizează economia fără un scop anume.”
În declarația sa politică, senatorul USR de Iași, Cristi Berea, se întreabă ce se va întâmpla dacă situația bugetară nu se rezolvă iar un dezechilibru bugetar va destabiliza leul, ce va avea efecte multiplicatoare în toată economia. El consideră că este momentul să discutăm o reformă a fiscalității, să desființăm privilegiile și inechitățile în taxare sau să adoptăm sisteme de taxare complet diferite, precum în Europa de Vest.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
„Taxele sunt economia României!
Există o îngrijorare generală referitoare la economia României, în principal cauzată de rata inflației și de nesiguranța pe care următoarea perioadă o poate aduce. Așadar, este momentul să discutăm de ce economia noastră nu merge așa de bine. Un subiect important, ce se referă la situația bugetară a țării, este faptul că România se află cu mult în urma statelor similare ca dezvoltare, precum Polonia, Ungaria și Bulgaria, din punct de vedere al veniturilor fiscale de sub 30% din PIB.
Experții subliniază importanța problemelor bugetare, iar statul român, în ciuda tuturor recomandărilor, implementează noi scutiri de impozit pe venit și de contribuții la sănătate pentru salariații din agricultură și industrie alimentară. Sunt de acord, într-o lume utopică, nimeni nu plătește taxe, în special categoriile care au nevoie de protecția noastră. Din păcate, România nu poate susține acest comportament, momentan.
De ce stăm mai prost decât alte state din acest punct de vedere? În România, gradul de colectare a impozitelor și taxelor datorate este unul scăzut, au fost implementate prea multe exceptări și scutiri, și rata de impozitare este una mult inferioară celor din alte state Europene.
În comparație cu țările menționate anterior, România are o manieră foarte permisivă de impozitare a microîntreprinderilor. TVA-ul colectat este cu 3 procente din PIB mai scăzut decât în alte state. Evaziunea fiscală joacă și ea un rol major în această problemă! Din punct de vedere al încasărilor din CAS, acestea sunt în aparență normale, în ciuda unor exceptări și scutiri pentru anumite persoane. Subliniez faptul că nu indulgența este problema, ci luarea unor măsuri haotice care destabilizează economia fără un scop anume!
Ce se va întâmpla dacă situația bugetară nu se rezolvă? Un dezechilibru bugetar va destabiliza leul, fapt cu impact major pe piața internațională. Așadar, este momentul să discutăm o reformă a fiscalității prin diverse metode. Putem să desființăm privilegiile și inechitățile în taxare sau putem să ne orientam spre sisteme de taxare complet diferite, precum în Europa de Vest. Soluții există, întrebarea este ce vom face despre asta?
Voi depune o interpelare la Ministerul Finanțelor pentru a afla mai multe despre gravitatea situației în acest moment și despre modurile în care se planifică îndreptarea problemelor bugetare de acest gen.”