Senatoarea USR de București, Anca Dragu, fost ministru de finanțe, acuză actuala conducere ASF de incompetență și cere demisia tuturor celor care se fac vinovați de distorsiunile din piața asigurărilor RCA.
Într-o declarație politică, Anca Dragu arată că bilanțul șocant al actualei conduceri ASF, care nu mai are legitimitatea morală și profesională să conducă instituția, este dezastruos: 2 falimente în mai puțin de 2 ani de zile, milioane de păgubiți, miliarde de lei țeapă.
Anca Dragu: ”2,76 milioane de români se întreabă ce se întâmplă cu asigurarea lor obligatorie de răspundere civilă (RCA). Ce se întâmplă cu banii lor? Ce se întâmplă dacă ei fac un accident? Alte milioane de români se întreabă ce se întâmplă dacă vor fi implicați într-un accident rutier comis de o persoană asigurată la cel mai mare asigurator din piața RCA. În mai puțin de doi ani, primii doi jucători pe piața RCA, totalizând circa 80% din piață, au dat faliment sub privirile blânde ale instituției statului care trebuie să vegheze asupra acestei piețe, ASF.”
În declarația sa politică, senatoarea USR de București, Anca Dragu, se întreabă retoric ce se întâmplă cu cei 2,76 milioane de români în condițiile în care, spre deosebire de falimentul companiei City Insurance, Euroins nu are bani în cont. ”Problema este că Fondul de Garantare a Asiguraților nu mai are suficienți bani să acopere aceste daune. Peste 60% din rezervele financiare adunate, s-au consumat în 2022, întrucât FGA a plătit peste 603 milioane de lei în urma falimentului companiei de asigurări City Insurance” mai arată Anca Dragu, concluzia declarației politice fiind că tot cetățenii vor ajunge să plătească pentru incapacitatea de supraveghere și prevenire a membrilor de la conducerea Autorității de Supraveghere Financiară.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
”Operația a fost un succes, pacientul a murit! Conducerea ASF trebuie să plece!
Doamna Președintă,
Doamnelor și domnilor,
Stimați colegi,
2,76 milioane de români se întreabă ce se întâmplă cu asigurarea lor obligatorie de răspundere civilă (RCA). Ce se întâmplă cu banii lor? Ce se întâmplă dacă ei fac un accident? Alte milioane de români se întreabă ce se întâmplă dacă vor fi implicați într-un accident rutier comis de o persoană asigurată la cel mai mare asigurator din piața RCA. În mai puțin de doi ani, primii doi jucători pe piața RCA, totalizând circa 80% din piață, au dat faliment sub privirile blânde ale instituției statului care trebuie să vegheze asupra acestei piețe, ASF.
2 ani, 2 falimente, milioane de păgubiți, miliarde de lei țeapă. Acesta este bilanțul șocant al conducerii ASF, care nu mai are legitimitatea morală și profesională să conducă instituția.
USR a depus deja documentele pentru schimbarea conducerii ASF. Ne așteptăm ca toți senatorii și deputații să voteze demiterea acestei conduceri. Este inadmisibil ca cei din conducerea ASF să declare că au făcut tot ce se putea face în această situație și mai mult decât atât, să se declare „ salvatorii” pieței de asigurări din România, în condițiile în care pe perioada mandatului lor, cele mai mari companii de asigurări RCA au dat faliment. Pe scurt, operația a fost un success, pacientul a murit!
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.
La data de 30.06.2022, societatea în cauză nu deținea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR (capital de solvabilitate), situație care a fost depistată și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR (cerința de capital minim) fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.
Compania asigură 2,76 milioane de români și este cea de-a patra companie de asigurări din ultimii opt ani care intră în insolvență. Într-un interval de doi ani, două companii care reprezentau un risc sistemic pentru piața asigurărilor din România, City Insurance și Euroins, au dat faliment una după alta. Ambele erau lideri de piață la momentul în care au intrat în insolvență. Aproximativ 80% din clienții cu polițe RCA, erau clienții acestor două companii.
Așadar, putem concluziona că în ultimii ani Fondul de Garantare a Asiguraților a funcționat mai mult ca o pușculiță, decât ca un organism - parte a acestei piețe, fiind nevoit să acopere daunele uriașe ale acestor falimente.
După lungi insistențe, ASF ne-a onorat cu prezența în cadrul comisiilor reunite de buget și economică din Senat, pentru a da explicații cu privire la tarifele RCA și la insolvența Euroins. Ce explicații am primit, în schimb? Am fost informați de către ASF că ei au aplicat toate măsurile pe care le puteau lua, că activitatea de control a fost una extrem de incisivă, efectuând controale regulate la Eurions, în urma cărora au aplicat amenzi de 16 milioane lei. Cu toate acestea, ASF nu s-a putut opune acestei fatalități. Din punctul lor de vedere, este vina legislației naționale și a celei europene - care le permite societăților de asigurări să transfere riscurile lor pe reasigurare, numai a lor nu. Însă, stau și mă întreb, de ce ASF nu a făcut o propunere de modificare, dacă a constatat că are o problemă pe legislație?
Totuși, să ne amintim că în anul 2021, ASF a venit în Parlament cu niște propuneri de modificări, precum modificarea OUG 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară. Modificare prin care a solicitat mai multe drepturi de a cere informații și a mărit cuantumul amenzilor pe care le aplică atunci când societățile de asigurări nu oferă toată datele cerute. Prin urmare, atunci când au solicitat Parlamentului modificări pentru a-și face activitatea mai eficientă, acestea au fost susținute. Deci care este explicația pentru care acum ASF nu a propus măsuri pentru îmbunătățirea legislației?
Explicația este simplă. Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a aplicat procedurile de redresare și rezoluție. Aveau la îndemână instrumentele și sprijinul Parlamentului, însă ei nu au supravegheat și prevenit aceste falimente răsunătoare, ci doar le-au constatat.
Acum, întrebarea care se ridică este: Ce se întâmplă cu cei 2,76 milioane de români? Situația este mai gravă decât în cazul falimentului companiei City Insurance și asta deoarece Euroins nu are bani în cont. După declararea insolvenței Euroins, FGA a intrat ca administrator interimar, fiind nevoit să preia direct daunele. Problema este că Fondul de Garantare a Asiguraților nu mai are suficienți bani să acopere aceste daune. Peste 60% din rezervele financiare adunate, s-au consumat în 2022, întrucât FGA a plătit peste 603 milioane de lei în urma falimentului companiei de asigurări City Insurance.
În 10 martie 2023, FGA a declarat că mai are în conturi doar 180,3 milioane lei, în timp ce daunele provocate de falimentul societății de asigurări Euroins România se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro ( cu alte cuvinte, aproximativ 1,23 miliarde lei). Noua insolvență va putea fi compensată doar cu intervenția Guvernului. Cu alte cuvinte, tot cetățenii vor ajunge să plătească pentru incapacitatea de supraveghere și prevenire a membrilor de la conducerea Autorității de Supraveghere Financiară.
Pe scurt, operația a fost un succes, pacientul a murit! ”