Senatorii USR PLUS au sesizat CCR cu privire la numirea președintelui Consiliului de monitorizare a implementării Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități deoarece aceasta ar contraveni prevederilor art. 1 alin.
(5), art. 16 alin. (1) și art. 20 din Constituție.
USR PLUS argumentează că numirea președintelui Consiliului de monitorizare nu a respectat principiul independenței, una dintre cerințele Convenției ONU fiind legate de independența funcțională, liberă de interferența guvernului sau a factorului politic. Or, plenul Senatului a numit în calitate de președinte al Consiliului de monitorizare pe Gabriel Botnariu care, conform CV-ului depus la dosarul candidaturii, a exercitat funcții și demnități în instituții publice, a fost senator PSD în legislatura 2016-2020, și membru de partid.
De asemenea, sesizarea USR PLUS reclamă și existența unor vicii de procedură în procesul de numire a preşedintelui Consiliului rezultate din încălcarea Regulamentului Senatului.
Radu Mihail: ”Numirea dlui Botnariu incalcă art. 16 alin (1) din Constituție, desemnarea acestuia fiind privilegiată pentru că este implicat politic, fiind senator in mandatul trecut și membru de partid. Candidatura lui nu a fost conformă nici în raport cu principiile de la Paris, a Convenției și a cerințelor prevăzute expres in Legea 8/2016. Mai mult decât atât, în ședinta de Plen a Senatului pentru numirea presedintelui Consiliului de monitorizare, dl Botnariu a fost prezentat ca persoană cunoscută din mandatul trecut de senator, astfel încât celalalte organizatii care si-au depus candidaturile pentru funcția de președinte al Consiliului au fost evident dezavantajate.”
USR PLUS și-a asumat în programul de guvernare reforma celor 1300 de agenții, instituții sau autorități, prin eficientizare și depolitizare. Consiliul de Monitorizare este o instituție esențială pentru apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Suferința oamenilor nu trebuie să fie o sursă de bani pentru oameni abonați la funcții publice și la sinecuri, iar respectarea drepturilor românilor cu dizabilități trebuie să fie făcut de profesioniști care și-au dovedit puterea și priceperea în slujba acestor oameni.