Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Inițiativa USR care ar fi permis ca pensia alimentară să fie plătită integral, la timp și fără întreruperi respinsă de senatorii PSD și PNL

Senatorii PSD și PNL vor ca părinții singuri să alerge după pensia alimentară în loc ca ea să fie primită integral și la timp, respingând inițiativa legislativă depusă de senatoarea USR Silvia Dinică.
Conform inițiativei, pensia alimentară dispusă de instanță urma să fie plătită fără niciun fel de întreruperi, prin agențiile aflate în subordinea Ministerului Familiei, protejând astfel copiii vulnerabili.
Astfel, instanța ar urma să decidă intermedierea plății la cererea unuia dintre părinți / cu acordul amândurora / sau din oficiu, acolo unde au existat cazuri de violență domestică. Sistemul este simplu: Sumele datorate se virează către instituția sociale responsabilă, aceasta le trimite mai departe către celălalt părinte, iar dacă pensia nu este plătită la termenul stabilit de instanță, instituția intermediară notifică ANAF și începe procedurile pentru recuperarea banilor de la părintele care trebuia să plătească.

Silvia Dinică susține că prin acest mecanism, statul și-ar fi îndeplinit rolul constituțional de garant al protejării copilului.

”Un părinte singur, aflat într-o situație vulnerabilă nu are timp fizic să muncească și să alerge prin instanțe pentru a-l face pe părintele rău-platnic să-și îndeplinească datoria. Un copil dintr-o familie vulnerabilă nu poate aștepta cu lunile de zile pentru ca instanța să mai dea o decizie, ca ANAF-ul să se miște. Un copil se crește zi de zi, acesta are nevoie de hrană, de îmbrăcăminte, de rechizite școlare. Creșterea unui copil nu se poate pune pe ”pauză” timp de 3 sau 6 luni până când se obține o decizie a instanței sau până când părintele rău-platnic își aduce aminte că, totuși, are un copil” spune Silvia Dinică.  

De acest serviciu ar putea beneficia, la cerere, părinții singuri care câștigă o sumă de bani insuficientă pentru un trai decent, raportat la coșul minim de consum precum și cei care s-au separat în urma unei situații de violență domestică și cărora le-au fost încredințați copii.

Pentru raportul de respingere al inițiativei legislative au votat 72 senatori, 18 au votat împotrivă și 22 s-au abtinut. Senatul este prima cameră sesizata, inițiativa legislativă urmează acum să meargă la Camera Deputaților pentru dezbateri și vot final



Go to top