Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei susține că greva profesorilor are o motivație mult mai profundă decât simplele revendifări salariale.
Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei susține că protestul profesorilor ilustrează viitorul educației și mentalitatea românilor asupra profesiei de dascăl.
Cristian Bordei: ”S-a votat în Parlament legea care prevede alocarea unei finanțări de 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ, însă aceste dispoziții legislative nu vor fi aplicate. De ce? Guvernul decretează că nu mai sunt fonduri.”
Concluzia declarației politice a senatorului USR de Cluj, Cristian Bordei, este simplă: dacă vrem o țară ca afară, în primul rând vrem civilizație, cultură, simț civic, cunoaștere trebuie să investim cu adevărat în educație!
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
”Despre deznădejdea poporului și risipirea speranței în Educație
În această duminică, sindicaliștii au anunțat printr-un comunicat de presă oficial că va continua greva generală din Educație, cu motivația că textul OUG 53/2023 este absolut nemulțumitor. Vă invit să realizați ce greutate are Guvernul României în fața cetățenilor! Profesorii nu mai au încredere în mormanul de promisiuni făcute.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” cer Guvernului și coaliției lu’ Ciucă și Ciolacu asumarea unui act normativ prin care să reintroducă articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar care, deloc surprinzător, nu a fost introdus în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței. Articolul scos prevede ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea tuturor cadrelor didactice urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport cu funcția, studiile, vechimea și gradul didactic. Liderii celor două sindicate au transmis public că atitudinea Guvernului României este interpretată ca o lipsă de asumare a Executivului în aplicarea principiului menționat anterior.
Această grevă nu are ca destinație, ci doar ca popas, mărirea salariilor din învățământ. Motivația este mult mai profundă de atât: ilustrează viitorul educației și mentalitatea românilor asupra profesiei de dascăl. Spre temeinica frică a tuturor, inclusiv a noastră, a USR-iștilor, ne-am pierdut nădejdea că Guvernul și reprezentanții partidelor de la putere chiar vor investi cu adevărat în Educație după încheierea grevei.
S-a votat în Parlament legea care prevede alocarea unei finanțări de 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ, însă aceste dispoziții legislative nu vor fi aplicate. De ce? Guvernul decretează că nu mai sunt fonduri.
Dacă vrem o țară ca afară, în primul rând vrem civilizație, cultură, simț civic, cunoaștere, or toate acestea pot deveni un bun personal al fiecărui cetățean doar dacă prioritizăm Educația și investim cu adevărat în aceasta!”