Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Marius Bodea: ”PNRR înseamnă, de fapt, Planul Național de Reforme și Reforme!”

Senatorul USR PLUS de Iași, Marius Bodea, atrage atenția că PNRR nu este un plan de investiții pur-și-simplu, ci este un Plan Marshall care menit să transforme radical paradigma economică și socială în care operează România.

Într-o declarație politică, senatorul Marius Bodea arată că Planul Național de Redresare și Reziliență este în primul rând despre reforme majore și apoi despre investiții și că banii europeni nu vin decât dacă noi, românii, demonstrăm că suntem capabili să ne ridicăm la standardele UE.

Marius Bodea: ”România nu are 29 de miliarde de euro puse într-o pușculiță la Bruxelles pe care baronii locali să-i poată schimba în lei când rămân fără bani de furat. Banii alocați țării noastre prin Mecanismului de Redresare și Reziliență trebuie atrași cinstit. Iar Comisia Europeană înțelege prin asta un plan clar de reforme care să schimbe România nu doar la nivel de infrastructură, ci în primul rând de mentalitate.”
 
Concluzia declarației politice a senatorului USR PLUS de Iași, Marius Bodea este clară: avem doar cinci ani să ne resetăm ca țară, așa cum nu am făcut-o niciodată în cei 30 care au trecut deja de la ruperea de trecutul totalitar. Avem de făcut reforme serioase în domeniul justiției pentru asigurarea funcționării statului de drept, avem de reformat administrația publică și felul în care este cheltuit banul public, avem de reformat companiile de stat și  felul în care operează ele. Nu există altă cale.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
PNRR înseamnă, de fapt, Planul Național de Reforme și Reforme!
 
România nu are 29 de miliarde de euro puse într-o pușculiță la Bruxelles pe care baronii locali să-i poată schimba în lei când rămân fără bani de furat.
 
Banii alocați țării noastre prin Mecanismului de Redresare și Reziliență trebuie atrași cinstit. Iar Comisia Europeană înțelege prin asta un plan clar de reforme care să schimbe România nu doar la nivel de infrastructură, ci în primul rând de mentalitate. Totul până în 2026.
 
Avem doar cinci ani să ne resetăm ca țară, așa cum nu am făcut-o niciodată în cei 30 care au trecut deja. Nu există altă cale.
România stabilește ultimele detalii cu oficialii Comisiei Europene privind reformele majore care vor fi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Reforma Justiției rămâne esențială pentru ca cele 29 de miliarde de euro să fie cheltuite în folosul românilor, nu pentru o mână de personaje care s-au obișnuit să deturneze orice proiect doar către buzunarele lor. Urmează o nouă strategie anticorupție și acțiuni pentru creșterea veniturilor și a bunurilor confiscate din proceduri penale.
Comisia Europeană ne-a cerut și o reformă a pensiilor, prin care România se angajează să aibă o politică sustenabilă referitoare la modul cum sunt plătite cele de drept și reduse cele speciale.
În paralel, Guvernul de coaliție trebuie să adopte măsuri pentru a crește veniturile la buget printr-o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, pentru că în prezent nu stăm deloc bine la acest capitol.
Reforma companiilor de stat este, de asemenea, foarte importantă, căci acum majoritatea sunt găuri negre care doar consumă bani publici și nu lasă nimic altceva să vină dinspre ele.
 
Planul Național de Redresare și Reziliență nu este o șansă pentru România atât pentru banii europeni suplimentari care-i revin, ci pentru că urmează cinci ani de presiune pentru realizarea reformelor demult amânate. Iar actuala coaliție de guvernare are obligația să nu o rateze.
 
Așadar, PNRR este în primul rând despre reforme majore și apoi despre investiții. Banii europeni nu mai vin decât dacă demonstrăm capabili să ne ridicăm la standardele UE.”



Go to top