Comunicate de presă

Ordonanța de Urgență pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în dezbaterea Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală

Ședința Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală a Senatului de luni, 10 septembrie a.c., a avut pe ordinea de zi Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.85/2024 privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi a unor instituţii aflate în subordinea acestuia.
La dezbateri au participat reprezentanți ai Federației Agro-Star, Sindicatului Național APIA, Sindicatului ANZ, Sindicatului AFIR, Sindicatului MADR, Sindicatului Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor și Federației Agro Propact.
Ordonanța de urgență, amplu dezbătută de participanții la ședința Comisiei, are un impact major asupra sectorului agricol și zootehnic.
Toți cei prezenți și-au manifestat nemulțumirea față de modul în care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a elaborat ordonanța de reorganizare, subliniind, totodată, faptul că au încredere și că speră ca, împreună și cu sprijinul Comisiei pentru agricultură din Senat, să remedieze anumite aspecte care pot genera derapaje grave. În timpul dezbaterilor, a fost evidențiat faptul că agricultura reprezintă un sector vital al economiei românești, ponderea populației angrenate în sectorul agricol reprezintă un procent semnificativ din totalul populației active, motive pentru care ar fi foarte necesar ca Guvernul să vină cu măsuri eficiente în sprijinul fermierilor, măsuri care să aibă în vedere atât importanța, cât și aportul pe care instituțiile subordonate ministerului îl au în ansamblul domeniului.
Membrii Comisiei de agricultură au ajuns la concluzia că Ordonanța de urgență nr.85/2024 a fost făcută în grabă, fără evaluarea consecințelor pentru agricultura românească și că are multiple prevederi care trebuie corectate. Senatorii au ascultat atât părerile reprezentanților fermierilor, cât și ale sindicatelor, fiind alături de aceștia și susținând că modificările care urmează a fi operate nu trebuie să destabilizeze sistemul, ci să fie în sprijinul fermierilor și pentru dezvoltarea agriculturii românești.


Go to top