Senatoarea USR Silvia Dinică, președintă a Comisiei Economice din Senat, atrage atenția că operațiunea de montare de noi repartitoare de căldură ar putea aduce costuri suplimentare semnificative pentru foarte mulți români.
Într-o declarație politică, Silvia Dinică atrage atenția că termenul limită pentru montarea lor, 31 decembrie 2021 este prea scurt și ar fi de natură să crească și mai mult prețul achiziționării și montării lor.
Silvia Dinică: ”Oricine își dă seama că reglementarea, în această formă, și timpul scurt vor provoca o scumpire a repartitoarelor din cauza cererii sporite brusc. Montarea repartitoarelor va fi și ea mai scumpă, din cauză că firmele autorizate nu au suficient personal. Pentru un singur repartitor cu autocitire sau cu citire de la distanță prețul mediu, inclusiv manopera, este de aproximativ 85 de lei. La un apartament de 2 camere, costul va fi între 255 și 340 de lei, în funcție de numărul caloriferelor. Pentru un apartament de 4 camere, costul total depășește 500 de lei, o sumă importantă pentru orice familie. Chiar și 2-300 de lei, adică pragul minim, sunt greu de plătit de o familie de pensionari, de o familie monoparentală, de o familie în care un membru nu lucrează sau are veniturile diminuate din cauza pandemiei.”
Soluția pe care senatoarea USR Silvia Dinică o propune este prorogarea termenului de aplicare prevăzut de art. VI al legii 196/2021 cu cel puțin 6 luni, în condițiile în care furnizorii de energie nu vor pierde bani, deoarece fiecare scară de bloc este deja contorizată pentru consumul de energie termică. De asemenea, prorogarea termenului de 31 decembrie nu favorizează niciun rău-platnic și nu înseamnă că furnizorul de energie termică va primi o plată mai mică pentru cât livrează unui consumator.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
”Un cost care trebuie întârziat la factura unei ierni deja scumpe
Domnule președinte de ședință,
Doamnelor și domnilor senatori,
Stimați colegi,
Până la 31 decembrie, “în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”. Pe scurt, trebuie montate repartitoare de costuri pe toate caloriferele din apartamentele aflate în blocuri racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică. Așa prevede legea 196/2021 intrată în vigoare la 13 iulie odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial.
Principiul și intenția sunt bune, modul în care au fost transpuse în lege, însă, lasă, din păcate, de dorit. O simplă analiză ne arată că această obligație trebuie îndeplinită în 5 luni și jumătate, din care trebuie să scădem weekend-urile și sărbătorile de iarnă. Rămân efectiv ceva mai puțin de 4 luni. Și n-a luat nimeni în calcul impactul pe care situația pandemiei îl va avea asupra acestor 4 luni. Optimist vorbind, ar rămâne numai 3 luni, în realitate.
De cealaltă parte, doar la capitală dacă ne referim, avem aproximativ 550.000 de apartamente în această situație - așa cum raportează asociațiile de proprietari. Oricine își dă seama că reglementarea, în această formă, și timpul scurt vor provoca o scumpire a repartitoarelor din cauza cererii sporite brusc. Scumpirea se va resimți chiar și în orașele mai mici, din cauză că importatorii vor crește prețul indiferent de localitatea către care livrează. Montarea repartitoarelor va fi și ea mai scumpă, din cauză că firmele autorizate nu au suficient personal. Pentru un singur repartitor - atenție! acestea trebuie să fie de generație nouă, cu autocitire sau cu citire de la distanță, deci mai scumpe - prețul mediu inclusiv manopera este de aproximativ 85 de lei. La un apartament de 2 camere, costul va fi între 255 și 340 de lei, în funcție de numărul caloriferelor. Pentru un apartament de 4 camere, costul total depășește 500 de lei, o sumă importantă pentru orice familie. Chiar și 2-300 de lei, adică pragul minim, sunt greu de plătit de o familie de pensionari, de o familie monoparentală, de o familie în care un membru nu lucrează sau are veniturile diminuate din cauza pandemiei. În general, oricărui consumator vulnerabil îi va fi greu să se conformeze până la termenul prevăzut de lege, mai ales că urmează primele facturi cu prețuri mărite la încălzire, apă caldă, energie electrică.
Doar pentru aceste argumente, deși asociațiile de proprietari mai semnalează și alte probleme, și tot devine evident că trebuie să prorogăm termenul de aplicare prevăzut de art. VI al legii 196/2021 cu cel puțin 6 luni. Pentru liniștea oricărui exigent care se va grăbi să contraargumenteze, fiecare scară de bloc este deja contorizată pentru consumul de energie termică. Prorogarea termenului de 31 decembrie nu favorizează niciun rău-platnic și nu înseamnă că furnizorul de energie termică va primi o plată mai mică pentru cât livrează unui consumator. Înseamnă doar adecvarea la realitate a unei prevederi legale, aplicarea unui principiu de Drept - “Orice lege este perfectibilă.” Și înseamnă să răspundem corect și la timp problemelor pe care ni le semnalează cei care ne-au ales.”