Într-o declarație politică, Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, acuză coaliția toxică pentru că blochează eforturile USR de a construi o nouă maternitate în Cluj. Această maternitate poate aduce o multitudine de beneficii, dar acest lucru nu pare să impresioneze în niciun fel conducerea locală, marca PNL.
Senatorul USR Cristian Bordei afirmă că o nouă maternitate reprezintă oportunitatea de a oferi mamelor și copiilor un mediu adecvat și servicii medicale corespunzătoare. Din păcate, condițiile maternităților de astăzi sunt precum cele de acum 50 de ani: inadecvate, desuete, insalubre, iar personalul medical este supraaglomerat.
Cristian Bordei: „Ce face Consiliul Județean Cluj și primăria municipiului Cluj-Napoca? Blochează procesul de identificare a unui teren potrivit construcției și împiedică debutul proiectului. Atât primarul, Emil Boc, cât și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, au susținut public construirea unei noi maternități, dar acum dau înapoi. Cine a votat împotriva proiectului propus de USR Cluj? PNL - clanul lui Boc și Tișe.”
În declarația politică, senatorul USR Cristian Bordei arată că o nouă maternitate poate aduce multe beneficii pentru mame, bebeluși și doctori deopotrivă: aparatură medicală de ultimă generație, ambient mai plăcut, personal medical bine pregătit, programe medicale mai bine organizate. În încheire, senatorul USR susține că investițiile în sistemul medical – cu precădere în neonatologie – sunt esențiale pentru comunitate și blamează coaliția sărăciei care nu pare a face mari eforturi în acests sens, ci doar blochează proiecte necesare țării și cetățenilor ei.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
„Silicon Valley de România - fără investiții în viitor și cu nașteri ca acum 100 de ani
USR Cluj luptă pentru construirea unei noi maternități în Cluj-Napoca. O nouă maternitate este absolut necesară, deoarece clădirile actuale care au această destinație sunt vechi de peste 100 de ani, nesigure și deloc adaptate la standardele anului 2023. Să ne înțelegem clar: o nouă maternitate nu înseamnă doar o clădire modernă și accesibilă, ci o nouă abordare a procesului nașterii, un mediu prielnic pentru noii părinți și bebeluși, orientat spre confortul lor.
Multe mame ies de pe paturile spitalelor românești cu traume și sechele pentru că sunt tratate ca acum 50 de ani. Femeile sunt în dureri, nu sunt stabile emoțional și psihologic, și nu li se oferă confort și înțelegere - toate din vina unui sistem medical învechit și defect. Din cauza lipsei de personal și a supraaglomerării spitalelor, personalul medical este suprasolicitat și nu are timpul necesar să ofere pacientelor atenția și îngrijirea adecvată. De asemenea, multe femei se plâng de condițiile precare de igienă și confort din spitalele de stat, care pot duce la apariția unor infecții sau a altor probleme de sănătate. Femeile însărcinate și mamele de nou-născuți au nevoie de sprijin, empatie, eficiență, profesionalism și dotări moderne!
Prin construirea unei maternități noi, am satisface mai multe nevoi:
- S-ar achiziționa echipamente de ultimă generație care pot îmbunătăți calitatea serviciilor medicale oferite și pot reduce riscurile asociate cu nașterea;
- Maternitatea nouă poate fi construită cu spații care pot oferi o atmosferă mai primitoare și mai reconfortantă pentru femeile care nasc și familiile lor, asigurându-se, astfel, un mediu adecvat și confortabil;
- O maternitate nouă poate atrage personal medical bine pregătit și experimentat, care să ofere servicii medicale de calitate superioară, astfel scăzând riscurile asociate cu nașterea și crescând încrederea cetățenilor în sistemul de sănătate public;
- Am avea programe de sănătate maternă și infantilă mai eficiente și mai bine organizate, care să ajute la prevenirea bolilor și la promovarea sănătății în rândul mamei și copilului;
- Dacă ne gândim și din punct de vedere economic, o maternitate nouă înseamnă crearea a noi locuri de muncă și noi oportunități pentru furnizorii de diverse servicii locale.
Ce face Consiliul Județean Cluj și primăria municipiului Cluj-Napoca? Blochează procesul de identificare a unui teren potrivit construcției și împiedică debutul proiectului. Atât primarul, Emil Boc, cât și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, au susținut public construirea unei noi maternități, dar acum dau înapoi. Cine a votat împotriva proiectului propus de USR Cluj? PNL - clanul lui Boc și Tișe. Această decizie afectează mii de femei, pentru că nașterea nu trebuie să fie o traumă. Totuși, aceasta nu pare să fie o problemă pentru clanul PNL de la Cluj. ”