Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Coaliția guvernamentală din Senat depune un proiect de digitalizare a lucrărilor Senatului României

Grupul USR PLUS din Senat este co-inițiator al proiectului de digitalizare și de transparentizare a activității legislative din Senat, proiect depus de grupurile senatoriale ale coaliției de guvernământ.

Proiectul a fost inițiat de Senatoarea PNL Alina Gorghiu și semnat de toate grupurile senatoriale ale arcului guvernamental.

Alina Gorghiu: ”Ani de zile ne-am chinuit cu ștampila, cu foaia de hârtie si cu creionul chimic, obsesiile unui Senat dominat de PSD. Este timpul ca această instituție să se schimbe din temelii și punctul de la care noi, senatorii, puterm să începem acest proiect de înnoire, este digitalizarea întregului proces legislativ, de la momentul în care aceasta este depusă și până la votul final, în plen. Acesta este un semnal clar că Senatul reîncepe, după ani buni, să funcționeze normal, transparent și în interesul romanilor”
 
Proiectul de modificare a Regulamentului Senatului prevede instituirea unei Aplicații pentru Gestionarea Înregistrării Proiectelor Legislative – AGIPL, proiectele și propunerile legislative urmând a fie depuse fie prin interfața publică – la care vor avea acces toți cetățenii, fie prin o interfață ”privată”, accesibilă doar senatorilor, deputaților, respectiv Guvernului.
 
Interfața privată ar urma să aibă două secțiuni: una dedicată depunerii proiectelor legislative de către senatori și deputați, respectiv una dedicată depunerii proiectelor legislative de către Guvern. Toate propunerile legislative înaintate prin AGIPL vor fi semnate cu semnătură electronică extinsă, urmând ca senatorii să primească certificate digitale calificate, care să le permită semnarea documentelor cu semnătură electronică extinsă.
 
Conform inițiativei, accesul în interfața publică a AGIPL va fi liber, orice cetățean având posibilitatea de a depune electronic o propunere legislativă pe care o semnează cu semnătură electronică extinsă.
 
Președinta Senatului, Anca Dragu, s-a pronunțat, recent, în favoarea digitalizării și transparentizării lucrărilor camerei superioare a Parlmanentului.
 
Anca Dragu: ”Am identificat lipsa unui instrument de management al documentelor în institutie. Practic, stim când a intrat un document în institutie, dar nu stim parcursul acestui document, unde a stat, câte zile a stat si noi avem niste raspunderi regulamentare cu privire la aceste termene. Voi introduce acest sistem de administrare a documentelor în institutie.”
 
Radu Mihail, liderul grupului USR PLUS din Senat: ”Ani de zile ne-am luptat pentru a scoate ștampila din instituțiile publice și, în cele din urmă, am reușit. A venit rândul Senatului să modernizăm circuitul inițiativelor legislative de la depunere și până la votul final, astfel încă Senatul să înceapă să lucreze în secolul XXI, digital.”
 
Proiectele și propunerile legislative se vor putea depune la Senat și în format fizic. De asemenea, intrebările și interpelările senatorilor vor putea fi depuse atât în format fizic cât și în format electronic.
 



Go to top