Senatorul USR de Satu Mare, Robert Zob, susține că în contextul actual este esențial să ne asigurăm că drepturile angajaților vor fi respectate în totalitate iar, pe de altă parte, că și angajatorii sunt protejați.
Într-o declarație politică, senatorul Robert Zob, arată că a depus o inițiativă legislativă astfel încât în cazul în care pe parcursul a 30 de zile calendaristice angajatul va avea nevoie de mai multe concedii medicale, doar indemnizația aferentă primelor cinci zile să fie suportate de către angajator, costurile aferente următoarelor concedii mediale urmând a fi asigurate din Fondul Național Unic pentru Asigurări Sociale de sănătate.
Robert Zob: ”Noi suntem obligați ca în contextul actual să ne asigurăm că drepturile angajaților vor fi respectate în totalitate, iar pe de altă parte că și angajatorii sunt protejați, iar acest lucru se poate face doar prin intermediul legislației în vigoare. Azi vin în fața dumneavoastră cu un proiect de lege care îi ajută în primul rând pe antreprenori, cu mențiunea că angajații nu vor fi afectați sub nici o formă.”
În concluzia declarației sale politice senatorul USR de Satu Mare, Robert Zob, consideră că măsura propusă este una mica și de bun simț dar cu un impact foarte mare pentru fiecare angajator, iar pentru stat, impactul bugetar ar fi unul foarte mic comparativ cu rezultatele pe care această măsură le-ar avea.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
”Alături de angajatorii români. Măsuri mici, impact mare!
În ultimii ani România a înregistrat o creștere în rândul concediilor medicale. Recordul, dacă vreți să îi spunem așa, a fost atins anul precedent și este de înțeles în contextul în care de doi ani de zile ne confruntăm cu o pandemie dură, la nivel global. Atunci când vorbim despre concediile medicale, trebuie să ne gândim în primul rând la antreprenori.
Noi suntem obligați ca în contextul actual să ne asigurăm că drepturile angajaților vor fi respectate în totalitate, iar pe de altă parte că și angajatorii sunt protejați, iar acest lucru se poate face doar prin intermediul legislației în vigoare. Azi vin în fața dumneavoastră cu un proiect de lege care îi ajută în primul rând pe antreprenori, cu mențiunea că angajații nu vor fi afectați sub nici o formă.
Este vorba despre proiect de lege pe care l-am depus și prin care îmi doresc să reglementăm concediile medicale și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Potrivit legii, în cazul concediului medical acordat pentru incapacitate temporară de muncă, obligația de plată a indemnizației aferente primelor 5 zile ale concediului medical îi revine angajatoru- lui. În alte cazuri, indemnizația aferentă zilelor lucrătoare din perioada concediului medical se plătește integral din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Pentru a veni în sprijinul antreprenorilor, pentru a le oferi o siguranță mai mare și o predictibilitate asupra cheltuielilor viitoare, generate de concediile medicale ce ar putea fi acordate angajaților, am venit cu următoarea soluție: în cazul în care pe parcursul a 30 de zile calendaristice angajatul va avea nevoie de mai multe concedii medicale, doar indemnizația aferentă primelor cinci zile să fie suportate de către angajator, costurile aferente următoarelor concedii mediale urmând a fi asigurate din Fondul Național Unic pentru Asigurări Sociale de sănătate.
Este o măsură de bun simț dar cu un impact foarte mare pentru fiecare angajator din țara noastră. Pentru stat, impactul bugetar ar fi unul foarte mic comparativ cu rezultatele pe care această măsură le-ar avea. Suntem obligați să încurajăm antreprenorii și să îi susținem din toate punctele de vedere, nu doar declarativ în fața camerelor de filmat. Sper că îmi veți fi alături în acest demers pentru a-i arăta fiecărui angajator din România că statul e alături de el, nu împotriva lui!”