Într-o declarație politică, Sebastian Cernic analizează impactul pe care îl are pentru agricultorul român le are transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei (UE) 2019/633 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019, directivă care prevede și o listă sumară de practici comerciale neloiale interzise în cadrul acestor relații.privește practicile comerciale neloiale.
Sebastian Cernic: ”În cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar se constată, în mod curent, inegalități semnificative. Respectivele inegalități, privind puterea de negociere, pot conduce la practici comerciale neloiale în cazurile în care operatorii mai mari impun anumite practici sau clauze ale unor practici comerciale neloiale asupra operatorilor mai mici. Această lege vine să corecteze acest fenomen.”
Adoptarea acestui act normativ garantează relații comerciale echilibrate în piață, a unor modalități contractuale corecte, care elimină diferențele semnificative în lanțul agroalimentar. În cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar se constată, în mod curent, inegalități semnificative, situație corectată de adoptarea L49/2021, conchide Senatorul USR PLUS de Bacău, Sebastian Cernic, în declarația sa politică.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
"Legea care sprijină micii producători și încurajează consumul produselor românești, adoptată în Senat!
Stimați colegi,
În ultima lună am lucrat în Senat la cel mai important proiect de lege din sectorul agro-alimentar: reglementarea practicilor comerciale neloiale, astfel încât produsele românești să fie mereu prima opțiune a cumpărătorilor. Alături de colegii parlamentari din comisiile economică și pentru agricultură, am propus cele mai bune modalități pentru realizarea unui echilibru în relațiile dintre cumpărătorii și furnizorii din cadrul lanțului de aprovizionare.
În elaborarea legii, am ținut cont și de mediul asociativ, preluând propunerile lor, astfel încât actul normativ să fie unul în beneficiul tuturor celor implicați și afectați de pe urma adoptării acestui act normativ. Prin întâlnirile avute cu factorii implicați și mediul asociativ, am găsit cele mai bune soluții, pentru transpunerea acestei legi pe teritoriul României.
Legea 49/2021 privește practicile comerciale neloiale și este un act normativ care vizează transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei (UE) 2019/633 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019, care prevede și o listă sumară de practici comerciale neloiale interzise în cadrul acestor relații.
În România nu există, în prezent, reglementări de protejare sau combatere a fenomenului identificat al practicilor comerciale neloiale, în cadrul lanțului de aprovizionare agricol şi alimentar, de aceea această lege este extrem de importantă, în vederea echilibrării relațiilor comerciale, după standarde europene.
Adoptarea acestui act normativ este garantarea unor relații comerciale echilibrate în piață, a unor modalități contractuale corecte, care elimină diferențele semnificative în lanțul agroalimentar.
În cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar se constată, în mod curent, inegalități semnificative. Respectivele inegalități, privind puterea de negociere, pot conduce la practici comerciale neloiale în cazurile în care operatorii mai mari impun anumite practici sau clauze ale unor practici comerciale neloiale asupra operatorilor mai mici. Această lege vine să corecteze acest fenomen.
În contextul pandemiei, relansarea economiei este o prioritate pentru noi toți, iar această lege este o măsură socio-economică suplimentară, ce vine în sprijinul tuturor producătorilor români din sectorul agroalimentar.
Sunt convins că această lege va ajuta ca produsele locale să ajungă mai ușor pe masa tuturor românilor.”