Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Andrei Postică, inițiativă legislativă pentru limitarea numărului de mandate pentru aleșii locali

Senatorul USR de Galați, Andrei Postică a depus azi o inițiativă legislativă pentru completarea art. 201 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ prin care se limitează la 3 numărul de mandate de primar, consilier local, preşedinte de  Consiliu Judeţean sau consilier judeţean.
În expunerea de motive, Andrei Postică arată că reglementările mult prea laxe și imprecise privind condițiile de exercitare ale mandatelor, s-au dovedit, de-a lungul timpului, ca fiind ineficiente și, pe fond, în contradicție cu însăși spiritul democratic. Au existat nu puține cazuri de edili sau grupuri de persoane din jurul unui primar sau consilier local care s-au lipit de scaune și de funcții, monopolizând resursele unei comunități, au intrat în conflict de interese, au fost acuzați de nepotism sau corupție, aspecte grave care afectează dezvoltarea durabilă a unei comunități.
 
Andrei Postică: ”De multe ori, după 2 mandate,  primarul, consilierul local, preşedintele de consiliu judeţean şi consilierul judeţean, își construiesc în jurul lor un sistem politic și instituțional în care orice competiție reală locală devine imposibilă.  Din punct de vedere al actului administrativ local, anihilarea oricărei competiții politice se resimte în eficiența și eficacitatea administrației publice locale, cele mai multe proiecte pentru comunitate având bazele în primul și în al doilea mandat, al treilea fiind un mandat prin care cele mai multe proiecte sunt finalizate și încheiate.”
Limitarea aleșilor locali la 3 mandate duce la o întărire a instituțiilor administrative locale, la creșterea credibilității acestora și, mai ales, a eficienței lor. Prin limitarea mandatelor se urmărește și o depolitizare a instituțiilor subordonate primăriilor și consiliilor județene.
 
Exemplul suprem în stat, prevăzut de Constituție, este președintele României. Constituția prevede, pentru acesta, mandate limitate la două de câte 5 ani fiecare. Acest lucru a fost prevăzut încă din anii ’90, pentru a nu se crea în jurul acestuia un pol de putere ce poate duce la o dictatură sau la clădirea unui cult al personalității.
”Acest exemplu trebuie să fie unul de la care să pornească această schimbare în cadrul comunităților locale” susține senatorul USR de Galați, Andrei Postică.
 



Go to top