Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizita oficială în Republica Moldova a delegației Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului României, condusă de președintele Augustin-Cristian Ţâgârlaş-Niculescu

În perioada 29-30 iulie a.c., o delegație a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului României, condusă de președintele Augustin-Cristian Ţâgârlaş-Niculescu, s-a deplasat într-o vizită oficială la Chișinău, Republica Moldova, la invitația președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, Veronica Roșca.
Din delegația condusă de președintele Augustin-Cristian Ţâgârlaş-Niculescu au făcut parte senatorii: Cătălin-Daniel Fenechiu - liderul grupului parlamentar al PNL, membru al comisiei, Virgil-Marius Bob - vicepreședinte, Sorin Cristian Mateescu, membru al comisiei (și vicepreședinte al Comisiei pentru constituționalitate), Ioan-Cristian Chirteș- președinte al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I.
Conform Programul redactat de partea moldoveană, în prima parte a zilei de 29 iulie a.c., membrii delegației au participat la „Ședința Solemnă a Parlamentului Republicii Moldova, consacrată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției”.
La invitația organizatorilor, senatorul Augustin-Cristian Ţâgârlaş-Niculescu a susținut un discurs în care a transmis că: „Republica Moldova, prin parlamentul său legitim ales, a consfințit acest fapt încă din 27 august 1991, dată la care a fost adoptată Declarația de independență a Republicii Moldova, document fundamental prin care s-a reafirmat hotărârea de a trăi în egalitate de drepturi cu toate popoarele lumii, conform prevederilor Cartei O.N.U., Actului final de la Helsinki şi a normelor de drept internaţional. (...) Astăzi, când celebrăm 30 de ani de la momentul adoptării legii supreme a Republicii Moldova, într-un context geo-politic extrem de dificil, putem afirma cu tărie că Republica Moldova este un stat independent și suveran, patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, un stat care recunoaște şi garantează dreptul tuturor la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice şi religioase”.
În a doua parte a zilei, membri delegației au avut o întrevedere cu Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova și au participat la Conferința practico-științifică „Constituția Republicii Moldova la 30 de ani și integrarea europeană”.
În cadrul acestor acțiuni de diplomație parlamentară, partea română a transmis că dorește să continue dialogul aprofundat și intens din ultimii ani, care există la toate nivelurile. Totodată s-a exprimat deplina încredere în eforturile depuse de actorii pro-europeni pentru îndeplinirea obiectivelor de reformă, dezvoltare și de confirmare a Republicii Moldova ca partener de încredere la nivel european și internațional. În continuare, s-a arăt8at că anul 2024 este decisiv prin prisma alegerilor din Europa și a intensificării amenințării ruse. Este important să vedem, la finalul următoarelor alegeri, că și opțiunile cetățenilor Republicii Moldova sunt orientate spre stabilitate internă și continuitate pe calea europeană.
În prima parte a zilei de 30 iulie a.c., membrii delegației Senatului României au participat la Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova.
Membrii delegației au declarat că Parlamentul Republicii Moldova este un actor major în procesul de integrare europeană, iar sprijinul său pentru acest deziderat este foarte important, consolidând legitimitatea parlamentarilor, reprezentanți ai cetățenilor, în procesul de integrare europeană. De asemenea, parlamentarii pot aduce constant în atenție, prin acțiunile întreprinse, beneficiile pe care le are aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Uniunea Europeană înseamnă stabilitate, investiții în educație și școli pentru copii, servicii de sănătate mai bune, creșterea nivelului de trai, acces la finanțări pentru investiții în agricultură sau infrastructură. Sunt doar câteva exemple ale beneficiilor pe care noi, în România, le avem și datorită apartenenței la spațiul politic european.
În a doua parte a zilei de 30 iulie a.c., membrii delegației s-au deplasat în localitatea Molovata Nouă, raionul Dubăsari, unde au depus flori la monumentul eroilor căzuți în războiul de pe Nistru, au avut  o întrevedere cu reprezentanții administrației publice locale și raionale și au vizitat Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din satul Corjova, raionul Dubăsari.
Deplasarea la Chișinău a delegației Senatului României, cu ocazia marcării a 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova, este o încurajare specială și exprimarea unui sprijin major pentru menținerea unui ritm susținut al reformelor în domeniul justiției, un domeniu critic pentru avansarea agendei europene.
La Ședința Solemnă a Parlamentului Republicii Moldova, consacrată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției”, a participat și E.S. ambasadorul Leon Cristian Țurcanu din partea Ambasadei României în Republica Moldova.



Go to top