Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Marius Bodea: „România, țara paradoxurilor”

Senatorul USR de Iași, Marius Bodea, acuză coaliția sărăciei că nu depune niciun efort în ridicarea nivelului de trai al poporului. În ciuda afirmațiilor conform cărora în România se înregistrează creștere economică, românii se confruntă cu multe probleme de ordin economic și cu un nivel al calității vieții scăzut. 
Într-o declarație politică, senatorul USR Marius Bodea arată că România, din pricina nivelului de trai scăzut, se confruntă cu un număr ridicat de emigranți. În această categorie, alături de persoanele cu venituri insuficiente se află și acelea „cu venituri peste medie și calificări ridicate, dar care vor să trăiască într-o societate așezată”.
Senatorul USR Marius Bodea: Performanța UE în materie de inovare a crescut cu aproximativ 10% din 2015. În România, procesul e tocmai invers. Societatea este tot mai deprofesionalizată, persoanele cu abilități sunt tot mai greu de găsit. Orice antreprenor poate să depună mărturie despre eforturile uriașe pe care le face de fiecare dată când trebuie să angajeze un meseriaș.”
Senatorul USR de Iași, Marius Bodea, afirmă că numărul ridicat de români care aleg să plece di țară nu este surprinzător în contextul în care România este „țara zecilor de mii de doctorate, centrelor universitare care au deja o tradiție și cu cercetători apreciați peste tot în lume”, însă, în mod paradoxal „însuși ministrul Educației este prins cu un furt intelectual”.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
„România, la coada țărilor europene capabile de inovare!
Tabloul inovării europene plasează România mult sub țări cu o populație și un potențial mult mai mic decât cel al țării noastre. Cipru și Luxemburg sunt considerate țări puternic inovatoare. Malta sau Slovenia se încadrează la categoria „inovatori moderați”. România, țara zecilor de mii de doctorate, centrelor universitare care au deja o tradiție și cu cercetători apreciați peste tot în lume, abia a prins capitolul „inovatori emergenți”.
De ani de zile, nu reușim să depășim această „emergență. Din punct de vedere al inovării, România se află abia la 32,6% din media Uniunii Europene. Dar, cel mai grav, din 2015 încoace, s-a înregistrat o scădere de 24% a resursei umane înalt calificate.
Acest raport, gestionat în comun de DG Research & Innovation și DG GROW, confirmă statistic ceea ce simțim și noi zi de zi: nu mai pleacă din România doar acele categorii de populație care caută un salariu mai bun în altă parte, ci chiar și acei români cu venituri peste medie și calificări ridicate, dar care vor să trăiască într-o societate așezată.
Guvernul se laudă că înregistrăm creștere economică și că am intrat în categoria țărilor cu venituri înalte. Doar că bunăstarea financiară nu mai este suficientă pentru a ține în țară cercetători de top, de exemplu. Și oricum, această creștere economică se duce, de prea multe ori, pe cheltuieli risipitoare, de tipul podurilor care se prăbușesc după un an sau a unor licitații trucate și supraevaluate, în loc să meargă spre direcția care ar poziționa România în prezentul tehnologic și în viitorul care aparține acelor țări care inovează.
Performanța UE în materie de inovare a crescut cu aproximativ 10% din 2015. În România, procesul e tocmai invers. Societatea este tot mai deprofesionalizată, persoanele cu abilități sunt tot mai greu de găsit. Orice antreprenor poate să depună mărturie despre eforturile uriașe pe care le face de fiecare dată când trebuie să angajeze un meseriaș.
Din România au început să plece chiar și cei peste 40 de ani, oameni care, în mod normal, ar trebui să formeze acea populație care împinge înainte o țară, pentru că are suficientă experiență și pregătire, dar și încă destulă energie pentru a se implica. Din păcate, mulți își consumă energiile în altă parte.
Și cum ar putea fi altfel când însuși ministrul Educației este prins cu un furt intelectual?
 



Go to top