Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și Iulian Lorincz au depus o inițiativă legislativă prin care cetățenii români din Diaspora să poată primi acte de identitate, și anume cărți electronice de identitate cu adresa de domiciliu în străinătate. Peste 900.000 de cetățeni români ar putea beneficia de pe urma acestei măsuri, în condițiile în care statul român nu le eliberează acte de identitate românilor care și-au stabilit domiciliul în străinătate. Ei pot deține doar niște pașapoarte speciale numite CRDS (pașapoarte pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate), care au doar valoare de documente de călătorie, nu și de acte de identitate, ceea ce le creează nenumărate probleme: la bancă, la notar, când interacționează cu diverse instituții publice.
Senatorul USR Radu Mihail atrage atenția că problema trenează de 20 de ani și s-a ajuns la situația în care românii care și-au stabilit domiciliul în străinătate ezită sau refuză - și pe bună dreptate - să-și declare în mod oficial domiciliul în statul în care locuiesc.
Radu Mihail: ” Am susținut orice inițiativă legislativă menită să rezolve această problemă majoră a românilor din Diaspora. Anul trecut, am venit în Parlament cu o soluție foarte simplă: recunoașterea pașaportului CRDS ca act de identitate. dar Guvernul și parlamentarii PSD-PNL au găsit cele mai penibile scuze ca să respingă proiectul. Au invocat ba că pașapoartele au un câmp prestabilit pentru județele din țară și nu se poate crea un câmp special pentru străinătate, ba că funcționarul român n-ar fi în stare să introducă în sistem, să tasteze corect adrese din străinătate.”
Inițiativa legislativă USR va permite cetățenilor români din Diaspora să beneficieze de acte de identitate, și anume cărți electronice de identitate cu adresa de domiciliu în străinătate.
Conform proiectului USR, cererile pentru eliberarea cărților electronice de identitate cu adresa de domiciliu în străinătate se vor putea depune atât la consulate, cât și în țară, la orice serviciu public comunitar de evidență a persoanelor.
Iulian Lorincz: ”Este un demers absolut banal, care de altfel se întâmplă în mai multe state europene, cum ar fi Franța, Italia sau Olanda. Totul ține de voința politică: parlamentarii PSD și PNL să înțeleagă că bătaia de joc la adresa românilor din Diaspora trebuie să înceteze și că acești oameni merită să fie tratați cu respect. De altfel, Ministerul de Interne chiar a fost dat în judecată în 2021 de un cetățean român stabilit în Franța. Cazul este acum pe masa Curții Europene de Justiție. Chiar este nevoie să intervină o curte europeană de justiție pentru ca statul să-și facă datoria, să acorde niște drepturi absolut firești milioanelor de români din Diaspora?”