Operatorii de depozite de deșeuri vor fi obligați să instaleze stații de monitorizare a calității aerului la gropile de gunoi, potrivit unui proiect de lege depus de parlamentarii USR Diana Buzoianu și Aurel Oprinoiu. Totodată, operatorii vor fi obligați să publice datele live, 24 de ore din 24, astfel încât orice persoană interesată să poată vedea cum este aerul pe care îl respiră.
„Oamenii ne scriu că trăiesc un coșmar, că nu pot deschide geamul propriei case din cauza mirosului. Sunt mii de români în această situație dramatică. Prin acest proiect de lege, ne propunem să asigurăm dreptul tuturor la un aer curat. Vrem să spunem stop practicilor ilegale care îmbolnăvesc mii de români”, declară deputata USR Diana Buzoianu, inițiatoare a proiectului și vicepreședintă a Comisiei de mediu din Camera Deputaților.
Multe dintre gropile de gunoi care nu funcționează legal în România și care fac viața un calvar pentru comunități întregi scapă printre degete autorităților pentru că, astăzi, nu sunt monitorizate constant.
„Ne confruntăm cu o realitate dură, aceea a prezenței la nivelul întregii țări de depozite neconforme de deșeuri. Depozitele în speță generează mirosuri neplăcute, dar dincolo de aspectele superficiale, generează emisii periculoase pentru sănătatea locuitorilor din zonă, precum emisii de metan şi de hidrogen sulfurat. Este datoria noastră să luptăm pentru un mediu mai sănătos, mai curat și mai verde”, afirmă senatorul USR Aurel Oprinoiu, președintele Comisiei de mediu din Senat.
Proiectul USR modifică OG 2/2021 privind depozitarea deșeurilor, în sensul stabilirii obligației operatorului depozitului de deșeuri de a asigura monitorizarea permanentă a calității aerului și de a transmite și raporta, în timp real, prin mijloace electronice accesibile publicului larg, rezultatele monitorizării calității aerului. Neîndeplinirea obligației va fi sancționată cu amendă și cu suspendarea desfășurării activității până la asigurarea monitorizării permanente a calității aerului.
Proiectul de lege a fost elaborat împreună cu George Gârbacea, fost președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.
„Beneficiile acestei inițiative sunt multiple: de la asigurarea unui mediu mai sănătos și protejarea sănătății publice, la informarea și responsabilizarea comunităților locale. Împreună, prin această inițiativă, putem face un pas semnificativ spre un viitor în care aerul pe care îl respirăm este mai curat, iar impactul depozitelor de deșeuri asupra mediului nostru este minimizat. Este un angajament pe care îl facem nu doar pentru noi, ci și pentru generațiile viitoare, demonstrând că prin colaborare, transparență și acțiuni concrete, putem face o diferență reală în lupta împotriva poluării aerului și pentru protejarea mediului înconjurător”, declară George Gârbacea.