Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă pentru îmbunătățirea modului de administrare și reciclare a deșeurilor din construcții și demolări. Obiectivul principal este ca România să valorifice cel puțin 70% din deșeurile nepericuloase din construcții și demolări în lucrări de infrastructură sau construcții civile, astfel încât din ce în ce mai puține cantități să fie abandonate.
„Trebuie să stabilim un cadru legislativ special pentru îmbunătățirea administrării deșeurilor din construcții și demolări precum și pentru o mai bună reciclare a lor. Dacă stimulăm reutilizarea componentelor din construcții, reducem impactul asupra mediului și deschidem calea demolării selective, îndepărtarea în siguranță a substanțelor periculoase, precum azbestul. Vrem să facilităm reutilizarea și reciclarea de înaltă calitate a materiilor prime secundare și refolosirea lor ca materiale de construcții”, spune senatorul USR Remus Negoi, unul dintre inițiatori.
Inițiativa legislativă creează un set de responsabilități și obligații clare atât pentru titularii autorizațiilor de construcții cât și pentru unitățile administrativ-teritoriale sau pentru operatorii autorizați privind gestionarea deșeurilor din construcții și demolări.
Astfel, titularii autorizațiilor de construire sau demolare vor fi obligați să includă în încă din faza studiilor de fezabilitate și de a include în caietele de sarcini soluțiile și costurile de reciclare și de refolosire a deșeurilor din construcții.
De asemenea, înainte de începerea unui proiect de demolare este obligatorie efectuarea unui audit de pre-demolare în scopul identificării celor mai bune practici de demontare și demolare și a tipurilor și cantităților de subansamble, materiale și deșeuri generate, urmând ca activitatea propriu-zisă să fie monitorizată.
Proiectul de lege propune și un set de amenzi severe – intre 5.000 și 30.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor.
”Ne-am săturat de orașe îngropate în deșeuri din construcții. Noi respirăm praf, ne scădem anii din viața, ne plimbăm prin cartiere îmbâcsite, în timp ce aceste deșeuri, în alte state, sunt văzute ca resurse. Hai să facem pasul în secolul XXI și să nu mai trăim în orașe și comunități care arată, în unele cazuri, ca după bombardamente”, consideră deputata USR Diana Buzoianu.
Printre beneficiile noii inițiative legislative se numără:
1) Crearea de politici locale, reguli și proceduri pentru a asigura un management eficient al deșeurilor din construcții și demolări;
2) Creșterea circularității sectorului construcțiilor și reducerea impactului asupra mediului cauzat de deșeurile din construcții și demolări;
3) Reducerea cantității de deșeuri de construcții și demolări abandonate ilegal;
4) Identificarea soluțiilor inovatoare de integrare a deșeurilor rezultate din construcția drumurilor, demontarea și demolarea clădirilor în alte materiale de construcții;
5) Promovarea demolării selective pentru a permite îndepărtarea și manipularea în siguranță a substanțelor periculoase și pentru a facilita reutilizarea și reciclarea;
Inițiativa legislativă a fost semnată de Remus Negoi, Diana Buzoianu, Raoul Trifan și Aurel Oprinoiu.