Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Senatorul Titus Corlățean s-a adresat secretarului general al Consiliului Europei in plenul Adunării Parlamentare

În cea de-a doua zi a lucrărilor Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care se desfășoară la Strasbourg, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2024, senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, s-a adresat secretarului general al Consiliului Europei, Alain Berset, ales în această funcție prin vot secret, în plenul  Adunării, în sesiunea din iunie a.c.
Alain  Berset  a fost invitat să susțină primul său discurs în fața membrilor APCE, de la preluarea mandatului în 18 septembrie 2024.
În intervenția sa, senatorul Corlățean s-a referit la importanța istorică a primului tratat internațional în domeniul Inteligenței artificiale Convenția cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială, democrație, drepturile omului și statul de drept, adoptat de Comitetul Miniștrilor în cadrul celei de-a 133-a sesiuni (Strasbourg, 17 mai 2024) și deschis spre semnare în 5 septembrie 2024, la Vilnius, cu prilejul Conferinței informale a miniștrilor de justiție din statele membre ale Consiliului Europei. 
În acest context, senatorul Titus Corlățean a subliniat că decizia guvernelor statelor membre ale Consiliului Europei care sunt și membre UE de a acorda Comisiei Europene competența de semnare a acestui tratat important, în numele tuturor acestor state, constituie o greșeală strategică majoră întrucât reglementările Convenției cadru nu se referă în primul rând la piața unică, ci mai ales la aplicarea standardelor europene în materia drepturilor fundamentale ale omului, democrației și statului de drept, la respectarea demnității umane, la asigurarea desfășurării în condiții democratice a procesului electoral etc.  Astfel, în opinia senatorului Corlățean, este regretabil faptul că nu a fost acceptată, în cadrul negocierilor dintre Comisia Europeană și guvernele statelor membre, nicio semnătură individuală a unui stat membru.
Totodată, Titus Corlățean a subliniat că misiunea secretarului general al Consiliului Europei rămâne, cu atât mai mult în această perioadă marcată de provocări multiple, aceea de gardian al respectării standardelor democratice și al competențelor istorice ale Consiliului Europei în stabilirea acestor standarde. Ca urmare, a solicitat lui Alain Berset ca, împreună cu guvernele statelor membre ale UE, să identifice o soluție juridică sui generis astfel încât fiecare dintre aceste state să poată semna noul tratat, eventual alături de o declarație care să indice domeniul de competențe.
 
Alte informații: Convenția cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială, democrația, drepturile omului și statul de drept a fost semnată la Vilnius de următoarele state:  Andorra, Georgia, Islanda, Norvegia, Republica Moldova, San Marino, Marea Britanie, Israel, SUA și Uniunea Europeană.



Go to top