”Un sistem educațional performant necesită finanțare corespunzătoare, profesori bine pregătiți și liberi de ingerințele politicului” este concluzia celei de a șasea dezbateri pe teme educaționale organizate de parlamentarii USR membri ai clusterului de educație, la Sibiu.
Discuțiile de la Sibiu, organizate și moderate de senatoarea USR Silvia Dinică, președinta comisiei pentru Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie din Senat și Ștefan Pălărie, membru al comisiei pentru învățământ din Senat, s-au concentrat pe chestiuni legate de sistemul de educație pre-universitar: creșterea finanțării reale pentru educație; încurajarea tinerilor bine pregătiți să aleagă o carieră didactică; bunele practici pentru asigurarea educației pentru copii cu nevoi educaționale speciale cât și pentru cei care performează la anumite discipline sau în anumite domenii; depolitizarea concursurilor și a ocupării funcțiilor din inspectoratele școlare pe bază de competențe și nu pe baza afiliațiilor politice; etc.
Ștefan Pălărie: “Am organizat această serie de dezbateri în momentul în care am văzut că modificările propuse de către fostul ministru Cîmpeanu la Legea Educației au fost elaborate fără nicio consultare reală. Niște «băieți deștepți din educație» au pus pe masă niște modificări care făceau un rău incomensurabil educației. Am cerut noului ministru, doamna Ligia Deca, să vină în Parlament și să vedem ce putem face împreună pentru educația din România. Până acum nu a răspuns și, din păcate, nu se întrevede nici la dumneaei o disponibilitate pentru dialog. Noi asta am făcut și azi, am dialogat cu cei cărora chiar le pasă de educație”.
La rândul ei, Silvia Dinică a susținut în cadrul dezbaterilor de la Sibiu că forma actuală a proiectelor supuse consultării trebuie să se schimbe.
”Din păcate, sistemul a ajuns foarte rigid, obtuz și închis la orice vine, ca sugestie, din afară. Mă bucur că avem caravana pentru că putem avea un ecou cât mai mare în țară și pentru că putem colecta și propune soluții corecte” a mai declarat Silvia Dinică.
USR consideră că îmbunătățirea performanței sistemului educațional nu se poate face fără:
- Asigurarea finanțării reale a sistemului educațional
- Depolitizarea reală a conducerii școlilor și inspectoratelor școlare
- Asigurarea unui salariu decent pentru cadrele didactice aflate la început de carieră
- Adoptarea de măsuri energice care să contribuie la reducerea abandonului școlar
- Combaterea fraudei academice și a plagiatelor
Caravana EDU7 a debutat la Constanța, dezbaterile concentrat exclusiv pe învățământul preuniversitar, după care a poposit la Cluj, unde discuțiile s-au concentrat asupra învățământul universitar, pentru ca la Brașov, următoarea oprire a fost la Brașov, iar în centrul discuțiilor să fi fost problema echității în învățământul preuniversitar. La Iași, cea de a patra dezbatere s-a concentrat pe tema abandonului școlar și egalitatea de șanse în educație, pentru ca la Timișoara punctul focal al dezbaterilor să fie elevul cu nevoi educaționale speciale.
Caravana EDU 7 se va încheia săptămâna următoare, la Câmpulung Muscel.