USR consideră că plafonarea și compensarea prețurilor nu sunt măsuri care rezolvă problemele de fond ale sistemului energetic din România și care au creat foarte mari probleme în piață și în sistemul energetic. În același timp, USR consideră că în condițiile în care acestea sunt singurele soluții propuse de Guvern, ele trebuie aplicate în mod coerent, unitar și nediscriminatoriu.
Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Plen asupra OUG de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, senatorul USR Cristian Bordei a argurmentat că acest act normativ nu este unul clar și inteligibil și că în mod cert va crea mari probleme de aplicare.
Cristian Bordei: ”Guvernul a recunoscut deja că măsurile sunt neclare și contradictorii când, iată, la doar trei săptămâni de la adoptare a discutat deja despre emiterea unei noi ordonanțe care să încerce să o facă aplicabilă pe aceasta. Am depus mai multe amendamente, dar ele au fost respinse în cadrul ședinței Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, comisie raportoare. Amendamentele vor fi depuse, din nou, la Camera Deputaților.”
De asemenea, Cristian Bordei a arătat că O.U.G. 27/2022 generează o serie de noi probleme:
- discriminarea pe care o creează în cazul consumatorilor casnici de energie electrică cărora li se impune, în mod arbitrar, un prag de consum mediu lunar de 300 kWh, calculat la nivelul anului 2021, peste care este eliminată orice plafonare sau compensare, în timp ce consumatorilor non-casnici li se oferă o plafonare a prețului la 1 leu/kWh indiferent de consum.
- consumatorilor care nu se încadrează în pragurile de consum calculate la nivelul anului 2021 li se poate recalcula consumul mediu lunar abia în februarie 2023 luând ca referință anul 2022 făcând extrem de complicată o eventuală regularizare după un an întreg.
Amendamentele depuse de senatorul USR Cristian Bordei introduc plafonarea prețului energiei electrice la 1 leu/kWh iar pentru consumatorii casnici al căror consum mediu lunar în 2021 a depășit limita de 300 kWh s-a prevăzut recalcularea consumului mediu lunar după 6 luni, în Iulie 2022.
Senatorii USR au votat ”abținere” la legea de adoptare a Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.