Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, cere administrației Municipiului Cluj-Napoca să facă din construcția de noi creșe o prioritate.
Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei argumentează că lipsa acută a locurilor în creșe îi determină pe părinți să apeleze la variante alternative, precum bone sau îngrijirea în cadrul familiei extinse, ceea ce poate duce la compromisuri în ceea ce privește calitatea și dezvoltarea copiilor , afectându-i, în același timp, și părinții care doresc să se reintegreze în câmpul muncii, după perioada de concediu de maternitate sau paternitate.
Cristian Bordei: ”Pentru a rezolva această problemă, este esențial să identificăm soluții viabile și eficiente. Mai întâi, trebuie să ne concentrăm pe extinderea capacității existente în creșe, prin construirea de noi clădiri și extinderea celor deja existente. Acestea ar contribui la creșterea numărului de locuri disponibile și la reducerea listei de așteptare pentru părinți.„
În declarația sa politică, senatorul USR de Cluj, Cristian Bodei, susține că mai întâi, administrația locală trebuie să se concentreze pe extinderea capacității existente în creșe, prin construirea de noi clădiri și extinderea celor deja existente, putând, în același timp, promova parteneriate între instituțiile publice și cele private pentru a crește numărul de creșe disponibile. Nu în cele din urmă, subvenționarea și sprijinul financiar pentru creșele private pot juca un rol important în asigurarea unor servicii de calitate și accesibile pentru familiile din Cluj-Napoca.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
”Construim drumuri pentru viitor: Creșe pentru Cluj-Napoca
Astăzi doresc să aduc în atenția dumneavoastră o problemă cu care se confruntă numeroase familii tinere din Cluj-Napoca: lipsa acută a locurilor în creșe.
Dezavantajele lipsei locurilor în creșe sunt multiple. În primul rând, părinții se confruntă cu dificultăți majore în găsirea unui loc potrivit de îngrijire pentru copiii lor în primii ani de viață. Această situație îi determină să apeleze la variante alternative, precum bone sau îngrijirea în cadrul familiei extinse, ceea ce poate duce la compromisuri în ceea ce privește calitatea și dezvoltarea copiilor. Ba mai mult, multe bone lucrează fără carte de muncă, o problemă reală atât pentru stat, cât și pentru bone.
De asemenea, lipsa creșelor afectează părinții care doresc să se reintegreze în câmpul muncii după perioada de concediu de maternitate sau paternitate. Fără acces la îngrijirea adecvată pentru copii, aceștia se confruntă cu dificultăți în a-și relua activitățile profesionale și contribui la dezvoltarea economică a comunității.
Pentru a rezolva această problemă, este esențial să identificăm soluții viabile și eficiente. Mai întâi, trebuie să ne concentrăm pe extinderea capacității existente în creșe, prin construirea de noi clădiri și extinderea celor deja existente. Acestea ar contribui la creșterea numărului de locuri disponibile și la reducerea listei de așteptare pentru părinți.
În același timp, putem promova parteneriate între instituțiile publice și cele private pentru a crește numărul de creșe disponibile. Subvenționarea și sprijinul financiar pentru creșele private pot juca un rol important în asigurarea unor servicii de calitate și accesibile pentru familiile din Cluj-Napoca.
De asemenea, este crucial să investim în formarea și pregătirea personalului din creșe, astfel încât să ofere o îngrijire adecvată și să răspundă nevoilor de dezvoltare ale copiilor. Programelor de instruire și formare profesională ar trebui să li se acorde o atenție sporită, pentru a asigura un mediu sigur și stimulant pentru micuții noștri.
De aceste dezavantaje și avantaje este conștient și Domnul Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, aș spera… Doar că edilul Clujului vine cu propuneri pe hârtie și cam atât. Când municipiul are nevoie de încă 1000 de locuri în creșe, el rezolvă 90. Chiar a găsit o soluție reală la problema cu care se confruntă atât de multe tinere familii din Cluj.
În concluzie, susțin cu tărie dezvoltarea unui număr suficient de creșe în Cluj-Napoca, care să asigure îngrijire de calitate și accesibilă pentru copii și să sprijine familiile în dezvoltarea lor și cer Primăriei Cluj-Napoca să acorde prioritate acestei probleme și să aloce resursele necesare pentru rezolvarea sa pe termen lung. ”