Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, face un bilanț al celor aproape două decenii de când România a devein membru cu drepturi depline al alianței nord-atlantice.
Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei, care este și membru în comisia de politică externă a Senatului, consideră că acest lucru a reprezentat renașterea politică și militară a României după 15 ani de la Revoluție.
Cristian Bordei: ” Datorită Alianței Nord-Atlantice, România beneficiază de nenumărate avantaje politice și militare, precum consultarea și cooperarea cu alte state membre în ceea ce privește apărarea și securitatea statului, soluționarea pașnică a disputelor și în cel mai negru scenariu, intervenția militară care vine în sprijinul nostru atât din partea NATO ca organizație, cât și din partea celorlalte state membre ale alianței.”
În declarația sa politică, senatorul USR de Cluj se arată consternat de faptul că există parlamentari care consideră că România nu are nevoie de NATO și UE,în condițiile în care la ușă bate vecinul sovietic care așteaptă cu sete o portiță prin care să-și urmeze planul diabolic de readucere sub control a fostelor state din ”blocul socialist”.
Cristian Bordei argumentează că, din contra, ar trebui să fim recunoscători că nu ne aflăm în postura de principală țintă a Kremlinului și suntem pregătiți pentru orice, oricând, datorită Alianței Nord-Atlantice.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
”Renașterea politică și militară a României - aderarea la NATO
Luni, 29 martie 2004, România a aderat oficial la Alianța Nord-Atlantică. Nu cred că a fost aleasă ziua de luni întâmplător - un nou început pentru România. Ulterior, în 2 aprilie, a fost arborat drapelul românesc la sediul NATO, data de 2 aprilie simbolizând anul acesta Ziua NATO în România.
NATO are ca obiectiv fundamental menținerea şi apărarea libertăţii şi securităţii tuturor membrilor săi. Având în vedere războiul dintre Rusia și țara vecină, reflectați câteva momente asupra ideii că România nu este stat membru NATO. Vă îngrozește? Și pe mine! NATO este principalul garant al securității României, o alianță formată din state care împărtășesc valori precum democrația, statul de drept și drepturile omului.
Datorită Alianței Nord-Atlantice, România beneficiază de nenumărate avantaje politice și militare, precum consultarea și cooperarea cu alte state membre în ceea ce privește apărarea și securitatea statului, soluționarea pașnică a disputelor și în cel mai negru scenariu, intervenția militară care vine în sprijinul nostru atât din partea NATO ca organizație, cât și din partea celorlalte state membre ale alianței. De ce încă există parlamentari care consideră că România nu are nevoie de NATO și UE, când la ușă bate vecinul sovietic care așteaptă cu sete o portiță prin care să-și urmeze planul diabolic? Sună ca în filme, dar e realitate. Unii demnitari, dacă le pot spune astfel, cer cu perfidie neutralitate pentru România - un concept utopic, lipsit de orice realism practic și strategic, o trădare a intereselor naționale, pur și simplu. Flancul estic este protejat de soldați NATO. Nebunul de Putin nu intră peste noi datorită NATO. Suntem echipați și pregătiți corespunzător și datorită NATO… iar apoi vin formațiuni politice și politicieni care apără interesele putiniste să ne spună că n-avem nevoie de asemenea sprijin, că România ar trebui să-și declare neutralitatea? Să fim neutri când vecinii noștri ucraineni sunt pe front și la cârma Rusiei se află un monument de cinism și cruzime?
Ar trebui să fim recunoscători că nu ne aflăm în postura de principală țintă a Kremlinului și suntem pregătiți pentru orice, oricând, datorită Alianței Nord-Atlantice. Un război între Rusia și NATO ar fi devastator pentru ruși, tocmai de aceea mulțumiți și fiți recunoscători că suntem în siguranță. Rusia știe! Nu mai aruncați în spațiul public idei atât de grave și de greșite, pentru că sunt periculoase!
La mulți ani, NATO! La mulți ani și României, pentru că odată cu aderarea la NATO a renăscut!”