Comunicate de presă

Participarea senatorului Titus Corlățean, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), la ceremonia de comemorare a 10 ani de la prăbușirea avionului zborului malaysian MH17

Senatorul Titus Corlățean a participat, în calitate de membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și fost raportor APCE privind Răspunderea în justiție pentru doborârea avionului zborului MH17, la ceremonia de comemorare a 10 ani de la acest eveniment tragic, petrecut în 17 iulie 2014,  în regiunea de Est a Ucrainei.  Din delegația română a făcut parte și Lucian Fătu, ambasadorul României la Haga.
Ceremonia s-a desfășurat la Monumentul Național MH17, ridicat de autoritățile olandeze în Parcul Vijhuizen, în  apropierea Aeroportului Schiphol, în memoria celor 298 de victime, din 17 țări, ale acestei catastrofe aviatice.
Tragedia a fost  provocată,  potrivit rapoartelor și cercetărilor efectuate de Echipa Internațională de Investigație (JIT) și deciziei de condamnare, pronunțată de Tribunalul Districtual de la Haga, de o rachetă antiaeriană rusească BUK, lansată de agenți militari aflați sub coordonarea Federației Ruse asupra avionului companiei malaysiene de transport de pasageri MH17, care efectua un zbor de la Amsterdam la Kuala Lumpur.
Pentru ca pierderile umane suferite prin aceste acțiuni deliberate  coordonate de Rusia sa rămână în memoria colectivă, au fost rostite în cadrul evenimentului comemorativ numele tuturor celor care și-au pierdut viața în acest zbor, între care o persoană cu dublă cetățenie, română și canadiană, Andrei Marius Anghel.
În memoria sa și a tuturor victimelor, drapelele națiunilor care au suferit pierderi au fost coborâte în bernă, iar delegația română, alături de ceilalți participanți la comemorare, a depus o jerbă de flori, la finalul ceremoniei, la Monumentul MH17.     
Au fost prezenți: membri ai familiilor victimelor, Regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos și alți  înalți oficiali olandezi, precum și invitați de rang înalt din străinătate.
Au luat cuvântul președintele Fundației MH17, Piet Ploeg, prim-ministrul olandez, Dick  Schoof, și procurorul general al Australiei, Mark Dreyfus.
După încheierea ceremoniei, senatorul Corlățean a avut dialoguri bilaterale cu  ministrul afacerilor externe al Țărilor de Jos, Caspar Veldkamp, și secretarul general al MAE olandez, Paul van Huijts, cu ministrul apărării, Ruben Brekelmans, cu liderul Noului Contract Social, partid al Coaliției de guvernământ, Pieter Omtzigt, parlamentar olandez și membru al APCE, cu ministrul de justiție al Ucrainei, Denys Maliuska, precum și cu alți oficiali prezenți la Vijhuizen.
 
 
 


Go to top