Senatorul USR de Bacău, Sebastian Cernic, trage un puternic semnal de alarmă cu privire la fenomenul ”păcănelelor”, al sălilor de jocuri de noroc care au împânzit țara și la pericolul major pe care-l reprezintă dependența de ele.
Într-o declarație politică, senatorul Sebastian Cernic acuză PSD și PNL de ipocrizie atunci când declară că vor să pună capăt acestui flagel dar, în realitate, votează împotriva tuturor inițiativelor legislative ale USR care ar limita activitatea sălilor de joc.
Sebastian Cernic: ”Inițiativa «fără păcănele în școli» nu este o găselniță a USR. Legea USR este un răspuns la o problemă de sănătate la care și copiii din România sunt la fel de mult expuși ca și tinerii din alte țări. În România, în prezent, funcționează 12.000 de săli și peste 80.000 de aparate de joc tip slots. Consecințele dependenței de jocuri de noroc afectează societatea în ansamblul ei. De aceea trebuie să acționăm.”
În declarația sa politică, senatorul USR de Bacău, Sebastian Cernic mai argumentează că jocurile de noroc sunt recunoscute ca o problemă globală de sănătate publică iar în numeroase țări europene și nu numai, jocurile de noroc au fost catalogate ca o amenințare pentru sănătatea publică.
Sebastian Cernic adresează un nou apel către colegii din Camera Deputaților să voteze URGENT legea “fără păcănele în școli”, o lege inițiată de USR
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
”În România sunt păcănele peste tot. La fel de prezentă este și dependența de jocuri de noroc
Poate încă sunt persoane care se întreabă de ce este nevoie de legislație pentru a reduce expunerea tinerilor la riscul dependenței de jocuri de noroc. Posibil să fie mulți nedumeriți și printre parlamentarii PSD și PNL, pentru că altfel nu-mi explic de ce PSD și PNL au blocat legea “fără păcănele în școli” la Camera Deputaților. Vă spun acum, din nou, de ce e nevoie de legi pentru protejarea sănătății și viitorului tinerilor în fața pariurilor, slot mașinilor sau a altor jocuri de cazino.
Jocurile de noroc sunt recunoscute ca o problemă globală de sănătate publică. În numeroase țări europene și nu numai, jocurile de noroc au fost catalogate ca o amenințare pentru sănătatea publică. Pierderile financiare sunt cea mai frecventă daună importantă cauzată de jocurile de noroc, dar sunt și multe alte probleme care derivă din această adicție: probleme de sănătate și probleme sociale în comunitate, familii și individual, respectiv probleme de sănătate mintală și stres, anxietate și depresie, afectarea studiilor, deteriorarea relațiilor familiale și profesionale, violența în familie, criminalitatea.
Când aceste situații devin fără ieșire, în capul unui dependent, sau pur și simplu a unui copil rușinat ori panicat de ceea ce a făcut, soluțiile sale de scăpare pot fi dintre cele mai disperate. Sinuciderea este frecvent una dintre opțiuni.
În 2020, Comisia OMS-UNICEF-Lancet a publicat raportul „Un viitor pentru copiii lumii?”, în care atrage atenția că jocurile de noroc reprezintă „o provocare potențial mare și neabordată de sănătate publică pentru copii”. Peste 40 de experți în sănătatea copilului și a adolescentului din întreaga lume Comisia arată gradul de conștientizare și receptivitate a copiilor față de publicitatea și propun un manifest pentru a acționa imediat în favoarea sănătății copiilor și a adolescenților. La punctul 5 din acest manifest, cercetătorii propun “o reglementare mai aspră la nivel național a marketingului nociv”.
Stimați colegi, inițiativa “fără păcănele în școli” nu este o găselniță a USR. Legea USR este un răspuns la o problemă de sănătate la care și copiii din România sunt la fel de mult expuși ca și tinerii din alte țări. În România, în prezent, funcționează 12.000 de săli și peste 80.000 de aparate de joc tip slots. Consecințele dependenței de jocuri de noroc afectează societatea în ansamblul ei. De aceea trebuie să acționăm.
Fac un nou apel către colegii din Camera Deputaților să voteze URGENT legea “fără păcănele în școli”, o lege inițiată de USR, dar pentru care și-au exprimat public susținerea și parlamentari de la alte partide. Am crezut că această susținere va conduce mai repede la un vot. Si totuși, PSD și PNL dovedesc din nou că onestitatea este un test greu de trecut în politica lor. ”