Senatul a adoptat, marți, inițiativa legislativă a deputatei USR Diana Buzoianu care adaugă și calitatea aerului ca factor la care se pot raporta procurorii pentru a stabili existența unui prejudiciu pentru infracțiunile precum arderile ilegale de deșeuri.
Deși OUG 92/2021 ar trebui să reglementeze în mod complet toate aspectele care determină sau nu incidența unei infracțiuni de gestionare a deșeurilor, în mod paradoxal, poluarea aerului a fost exclusă dintre criteriile care pot fi luate în seamă pentru a calcula prejudiciul acestor infracțiuni.
Deputata USR Diana Buzoianu, care este și vice-președintă a comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, a sesizat absurditatea situației și anume că, în contextul numărului extrem de mare de infracțiuni de mediu săvârșite pe teritoriul României, de multe ori, făptuitorii nu puteau fi trași la răspundere pur și simplu doar din cauză că norma incriminatorie nu era redactată corespunzător, în termeni clari.
Diana Buzoianu: ”Într-o țară în care murim cu ani de zile mai repede din cauza poluării aerului, pentru că unii ard gunoaie la marginea orașelor noastre, procurorii au trimis în instanță doar 3 dosare pe infracțiunea de arderi ilegale de deșeuri, în ultimii ani. Mii de plângeri, dar doar 3 dosare. E clar ca legea trebuie modificata astfel încât infractorii să plătească. Acest proiect de lege reprezintă starea de normalitate: cei care astăzi fac bani otrăvindu-ne pe noi, să fie sancționați, să fie luată în considerare calitatea aerului atunci când vorbim de infracțiuni precum arderile ilegale.”
Astfel, deși infracțiuni precum arderile ilegale de deșeuri provoacă poluarea evidentă a aerului, aceasta nu putea fi reținută, în contextul în care OUG 92/2021 făcea explicit referire doar la sol, subsol și apă, fără a menționa și poluarea aerului.
”Continuăm lupta cu cei care vor să polueze mediul, cu cei care nu înțeleg că fără aer curat, fără apă curată și fără un sol sănătos și curat ne facem singuri rău, ca țară” conchide deputata Diana Buzoianu.
În favoarea inițiativei legislative USR au votat 100 de senatori, 3 s-au abținut și unul a votat împotrivă. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa legislativă merge acum la Camera Deputaților pentru dezbateri și vot final.