Senatorii coaliției de guvernare au votat, luni, împotriva a două inițiative legislative USR care ar fi contribuit la deconspirarea foștilor lucrători ai Securității care au făcut poliție politică și ar fi ușurat accesul la propriul dosar al victimelor terorii comuniste.
Inițiativa legislativă a deputatul Iulian Bulai ar fi eliminat obstacolele birocratice din procesul de verificare al colaboratorilor Securității, astfel încât să nu mai fie nevoie de o cerere din partea conducerii pentru ca funcționarii publici, înalți sau nu, să fie verificați.
Inițiativa USR mai prevedea ca CNSAS să publice, pe site-ul oficial al instituției, lista „angajaților Securității și ai altor structuri din cadrul Ministerului de Interne, din perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, a căror activitate este documentată în dosarele din arhiva CNSAS”.
„Decomunizarea României și deconspirarea Securității sunt și vor rămâne incomplete atâta timp cât oamenii poliției politice se vor putea ascunde în spatele unor chichițe procedurale și scăpări ale legii, iar urmașilor victimelor li se poate contesta dreptul de acces la dosarele de urmărire pe motiv că, de exemplu, n-au acordul de la toate rudele în viață”, declară deputatul USR Iulian Bulai.
Inițiativa legislativă a deputatului USR Iulian Bulai, care trecuse tacit de Camera Deputaților, a fost respinsă cu 59 de voturi pentru raportul de respingere. 28 de senatori au votat împotriva raportului de respingere, iar trei senatori s-au abținut. Senatul a fost cameră decizională.
Cea de a doua inițiativă, depusă de deputatul USR Claudiu Năsui, introducea posibilitatea de a solicita informații privitoare la calitatea de lucrător al Securității despre părinților persoanelor care ocupă anumite funcții de demnitate publică și propunea publicarea pe pagina proprie de internet a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a unui registru public al tuturor lucrătorilor Securității care să permită interogarea după nume, după funcția sau demnitatea publică ocupată sau după legătura de rudenie de gradul I cu o persoană care ocupă anumite funcții de demnitate publică.
„Registrul securiștilor și legăturilor lor de rudenie în actuala clasă politică ar fi înseamnat că, la 32 de ani de la revoluție, puteam să aflăm adevărul despre originile celor care ne-au condus și ne conduc în continuare. Atunci când am depus proiectul prima dată, Marcel Ciolacu a zis că PSD îl va vota tocmai ca să demaște USR. Evident, a mințit. De atunci, s-au demascat singuri și au votat împotrivă deja de două ori sperând să închidă subiectul în tăcere. Nu îl vor închide, pentru că vom redepune proiectul”, spune deputatul USR Claudiu Năsui.
Inițiativa legislativă a deputatului USR Claudiu Năsui, care trecuse tacit de Camera Deputaților, a fost respinsă cu 75 de voturi pentru raportul de respingere. 36 de senatori au votat împotriva raportului de respingere, iar doi senatori s-au abținut. Senatul a fost cameră decizională.