Senatorul USR Ștefan Pălărie, membru al comisiei pentru învățământ din Senat, acuză Guvernul că, în încercarea de a-i face pe plac președintelui Iohannis, Ministrul Învățământului a propus și parlamentarii PSD și PNL au adoptat o lege a învățământului care a adus întreg sistemul de educație preuniversitar în punctul în care stă să facă «poc!» pentru că baza legală de funcționare a inspectoratelor județene și a ARACIP a fost desființată la 3 septembrie, dar Ministerul Educației nu a pus încă nimic în loc, la centru și în județe! E pur și simplu sfidătoare această indolență.
Ștefan Pălărie: ”Doamna ministru Deca aplică haotic părți din legea veche și din legea nouă, după cum îi convine. În lipsa clarificării de urgență, toate actele emise de aceste instituții riscă să fie lovite de nulitate, dacă sunt atacate în instanță. USR a sesizat Avocatul Poporului și Curtea de Conturi pentru vidul creat prin desființarea inspectoratelor județene și ARACIP, dar răspunderea politică rămâne la, colegii de partid, de alianță și de guvern ai doamnei Deca!”
Concluzia declarației politice susținută de senatorul USR de București, Ștefan Pălărie este clară: educația din România se scufundă. Elevii nu mai au transportul decontat, sistemul e găurit legislativ, profesorii primesc promisiuni cu porția, testele PISA ne arată jos de tot, iar ministrul este absent din peisaj.
În continuare, textul integral al declarației politice:
”Legile educației, pomul lăudat care s-a uscat
Suntem la jumătatea primului an din așa-zisa Mare reformă în educație. În loc să vedem viitorul, începem să vedem prăpastia.
Recunosc că, astă-vară, la adoptarea legilor educației, am fost rezonabil când am spus că noile documente vor aduce puține schimbări în bine pentru școala românească.
De fapt, ele au instaurat haosul.
Dorința isterică a președintelui Iohannis, de mână cu ministrul Ligia Deca, de a adopta niște legi după voia și dorința sa, fără a se consulta cu nimeni, începe să ne coste greu de tot astăzi. Nu doar că erau niște legi făcute amatorește, fără vreun studiu de impact, așa cum recunoaște chiar Guvernul, dar ele au vrut să fie și aplicate imediat, fără ca cineva din Minister sau din sistem să fie pregătit.
Pe scurt, au dat legea, dar au uitat și nu știau cum să o aplice. Ba au mai și amânat părți din ea.
Astăzi, întreg sistemul de educație preuniversitar stă să facă «poc!» pentru că baza legală de funcționare a inspectoratelor județene și a ARACIP a fost desființată la 3 septembrie, dar Ministerul Educației nu a pus încă nimic în loc, la centru și în județe! E pur și simplu sfidătoare această indolență!
Doamna ministru Deca, ca urmare, aplică haotic părți din legea veche și din legea nouă, după cum îi convine. În lipsa clarificării de urgență, toate actele emise de aceste instituții riscă să fie lovite de nulitate, dacă sunt atacate în instanță.
Funcționarea fără bază legală a instituțiilor menționate este cu atât mai gravă cu cât acestea se ocupă de aspecte esențiale pentru buna funcționare a sistemului de educație. Spre exemplificare, ARACIP are în atribuții autorizarea și acreditarea școlilor, iar inspectoratele școlare se ocupă nu doar de organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante și de evaluarea cadrelor didactice, dar și de fluxul banilor direcționați de Ministerul Educației către școli.
Graba a stricat treaba și de data asta: legile educației au produs un vid, o gaură neagră, în loc să producă o schimbare.
USR a sesizat Avocatul Poporului și Curtea de Conturi pentru vidul creat prin desființarea inspectoratelor județene și ARACIP, însă, dragi colegi, răspunderea politică rămâne la dvs, colegii de partid, de alianță și de guvern ai doamnei Deca!
Priviți mai atent și cu mult curaj: educația se scufundă. Elevii nu mai au transportul decontat, sistemul e găurit legislativ, profesorii primesc promisiuni cu porția, testele PISA ne arată jos de tot, iar ministrul este absent din peisaj. Aceasta este radiografia scurtă la jumătate de an din Marea Reformă a României Educate.”