Comunicate de presă

Participarea senatorului Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș la reuniuni ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Senatorul Cristian Augustin Niculescu Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, a participat în Portugalia, la Lisabona, în zilele de 12 și 13 septembrie a.c., în calitate de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), la reuniunea Rețelei parlamentare pentru un mediu sănătos, respectiv la reuniunea Comisiei APCE pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă.
Reuniunea rețelei parlamentare a fost prefațată de alocuțiunea vicepreședintelui Parlamentului portughez (Assambleia da República), Marcos Perestrello. În continuare, au avut loc prezentări referitoare la abordările autorităților lusitane cu privire la energia durabilă în contextul mobilității și dreptului la locuire: de la o perspectivă generală la măsuri concrete. Prezentările experților s-au referit la: acțiuni menite să faciliteze tranziția energetică; provocări ale zonelor urbane în materie de dezvoltare durabilă – exemplul Lisabonei; măsuri concrete pentru mobilitate urbană și locuire; noi tehnologii, produse și servicii pentru accelerarea tranziției către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon în zonele urbane. Reuniunea rețelei parlamentare a inclus și o vizită la Școala profesională pentru recuperarea patrimoniului din Sintra, una dintre cele mai urbanizate și dense municipalități din Portugalia.
Reuniunea Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a organizat două audieri. Prima a fost dedicată situației umanitare a copiilor și femeilor din Fâșia Gaza, Cisiordania și Israel, cu participarea unor reprezentanți ai Salvați Copiii Europa, Medici fără Frontiere, UK-Med, Agenția Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), iar cea de-a doua audiere a abordat subiectul sindromului Long Covid și accesul la dreptul la sănătate la care au luat cuvântul un medic pneumolog și un pacient diagnosticat cu Long Covid. Totodată, membrii comisiei au examinat două rapoarte privind: asigurarea unei alimentații sigure, sănătoase și durabile pentru toți, respectiv Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei – implementarea Declarației de la Reykjavik. În urma examinării acestor două rapoarte au fost adoptate proiecte de rezoluție și proiecte de recomandare care vor fi transmise spre dezbatere și vot final în plenul Adunării, cu prilejul celei de-a patra părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 30 septembrie-4 octombrie 2024).
Reuniunea comisiei a inclus și prezentarea a două proiecte în domeniul energiei regenerabile din Cascais: Greenvolt, prima comunitate de energie incluzivă și Cascais Smart Pole, un laborator inovativ în care economia circulară, agricultura urbană, energia regenerabilă, mobilitatea durabilă, arta și spațiile verzi sunt în comuniune și se coagulează într-un pol axat pe oameni, decarbonizare, reziliență în fața schimbărilor climatice și care promovează un mediu urban durabil.


Go to top