La invitația senatorului USR Claudiu Mureșan, președintele Comisiei pentru mediu din Senat, a avut loc o întâlnire a membrilor Comisiei pentru mediu cu domnul ministru al mediului Tanczos Barna și echipa de suport a ministerului care se ocupă de implementarea Programului Național de Redresare și Reziliență.
Principalele teme discutate au fost legate de reformele și investițiile PNRR ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, aprobate prin decizia Comisiei Europene, conform regulamentului UE 241/2021, denumite Pilonul I – Tranziție verde.
Discuțiile dintre membrii Comisiei și reprezentanții ministerului s-au axat pe cele 4 mari componente ale Programului Național de Redresare și Reziliență: apă; păduri și biodiversitate; deșeuri și transformare digitală.
Ministrul Tanczos Barna a prezentat și un status al programului și a asigurat membrii Comisiei că ghidurile programelor de finanțare vor fi puse la dispoziție în cel mai scurt timp.
Președintele Comisiei pentru mediu, Claudiu Mureșan i-a transmis ministrului cerința ca autoritățile locale din România să fie informate complet și la timp cu privire la programele lansate astfel încât să fie în măsură să scrie proiecte mature și finanțabile, maaximizând rata de atragere a fondurilor puse la dispoziție prin PNRR să fie maximă.
Claudiu Mureșan: ”Mediul este o componenta de bază a PNRR, iar reformele conținute de documentul semnat de Comisia Europeană cu România sunt vitale și obligatorii. Esența programului o reprezinta reducerea poluării și lansarea conceptului de economie circulară, cu speranțe importante legate de investiții eficiente în domeniul protecției mediului, al pădurilor și apelor. Suntem codașii Europei la prea multe capitole legate de mediu, iar acum avem șansa de a recupera distanța care ne separă de țările pentru care mediul a devenit o prioritate înainte ca România să înceapă să construiască politici în acest domeniu.”
Miza programului discutat astăzi este evaluată la 3.926 miliarde de euro, din care componenta ape, are alocată o valoare de 1.462 miliarde euro, componenta păduri și biodiversitate – 1.173 miliarde euro, componenta deșeuri – 1.239 miliarde euro, iar componenta transformare digitală are alocată valoarea de 52 milioane euro. O sumă impresionantă care cere o abordare pragmatică, corectitudine și profesionalism în abordarea procedurilor de atragere a resurselor puse la dispoziție de Uniunea Europeană.