Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

PSD, PNL si UDMR se opun transparentizării ședințelor consiliilor locale

PNL, PSD, și UDMR au votat împotriva inițiativei legislative a deputatei USR Oana Cambera, care ar fi permis consilierilor locali să transmită live desfășurarea ședintelor de consiliu. Inițiativa legislativă primise raport negativ de la Comisia juridică din Senat. 
Cu 85 de voturi PENTRU raportul de respingere, 37 voturi ÎMPOTRIVĂ și 2 abțineri, senatorii au respins inițiativa legislative, care făcea parte din categoria legilor organice. Senatul este cameră decizională.
Inițiativa ar fi creat garanții suplimentare pentru asigurarea principiilor de transparență, de tratament egal al tuturor cetățenilor, de satisfacere a interesului public, atât de necesare pentru creșterea încrederii publicului în actul de guvernare a țării și de administrare a fiecărei localități în parte. 
Oana Cambera: „După 30 de ani, într-o coaliție care acum are pretenții că va face reforme, realitatea ne arată că vechile partide încă se tem să-i aducă pe oameni aproape de activitatea reprezentanților lor. Noțiunea de transparență a dezbaterilor asupra deciziilor ce afectează viața unei localități, precum și noțiunea de cetățenie activă rămân de neconceput pentru PSD, PNL și UDMR. Această inițiativă vine ca urmare a nenumăratelor sesizări pe care le-am primit de la cetățeni și consilieri locali din țară, în general, și din județul Ilfov, în particular. USR nu doar înțelege nevoia informării cetățenilor, dar își dorește ca vocea acestora să ajungă către aleșii locali și județeni, iar treptat să reducem prăpastia dintre <stat> și <cetățeni>”.
Conform prevederilor legale în vigoare, ședințele consiliului local sau județean sunt publice, permițând cetăţenilor cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea/subunitatea administrativ-teritorială respectivă să asiste la şedinţele consiliului local sau judeţean, în condiţiile regulamentului de organizare şi funcţionare a acestor consilii. Condițiile pandemice au limitat drastic posibilitatea cetățenilor de a participa la ședințe, iar unele UAT-uri nu au posibilitatea de a transmite on-line ședințele. În alte cazuri, unii primari s-au folosit de acest pretext pentru a limita și mai mult cerințele de transparentizare a activității primăriilor. În plus, reglementările actuale prevăd doar alternativ posibilitatea desfăşurării în modalitate electronică a acestor şedinţe, neexistând nicio garanție că ele vor fi și transmise.
Prin inițiativa Oanei Cambera, cetățenii ar fi putut lua la cunoștință cu adevărat de cele discutate în cadrul ședințelor, încurajând participarea activă a cetățenilor la viața politică a localităților lor și, în același timp, ar fi dus la creșterea gradului de responsabilizare a administraţiilor publice locale sau judeţene, prin asigurarea accesului deplin al cetăţenilor la procesul de deliberare a actelor normative administrative.
 



Go to top