Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului la cea de-a patra parte a Sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

În perioada 30 septembrie-4 octombrie 2024 a avut loc, la Strasbourg, cea de-a patra parte a Sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Programul a inclus dezbateri în plen și reuniuni ale Biroului, comisiilor și grupurilor politice din cadrul Adunării. 
Din partea Senatului au participat la sesiune, în calitate de  membri ai Delegației Parlamentului României la APCE, senatorii Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, și Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări. 
Membrii APCE au adoptat, cu acest prilej, rapoartele privind: Activitatea Biroului și Comisiei permanente; Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) - implementarea Declarației de la Reykjavik; Propaganda și libertatea de informare în Europa; O abordare comună la nivel european pentru combaterea traficului de migranți; Apel pentru clarificarea destinului migranților, refugiaților și solicitanților de azil dați dispăruți; Comemorarea celei de-a 90-a aniversări a Holodomor-ului – Ucraina confruntată din nou cu amenințarea genocidului; Situația din Iran și protecția apărătorilor drepturilor omului iranieni în statele membre ale  Consiliului Europei; Detenția lui Julian Assange și consecințele asupra drepturilor omului; Prevenirea și combaterea discriminării și violenței împotriva femeilor LBQ; Îndeplinirea de către Bosnia și Herțegovina a obligațiilor de stat membru al Consiliului Europei; Asigurarea alimentației sigure, sănătoase și durabile pentru toți. 
La propunerea liderilor mai multor grupuri politice, inclusiv ca urmare a sesizărilor formulate de senatorii Corlățean și Niculescu-Tăgârlaș, Adunarea a decis amânarea dezbaterii în plen a raportului privind Protecția drepturilor omului și ameliorarea vieții lucrătorilor sexuali și a victimelor exploatării sexuale, și retransmiterea lui la comisie. În luarea acestei decizii, s-au avut în vedere numărul mare de amendamente la raport și opiniile foarte diferite ale membrilor Adunării față de abordarea propusă de raportor cu privire la combaterea traficului de ființe umane. 
În cadrul sesiunii, au avut loc alegeri pentru funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din partea Poloniei, fiind aleasă în această funcție Anna Adamska-Gallant, cu majoritate absolută de voturi. 
Totodată, au fost invitați să ia cuvântul în plenul Adunării: Alain Berset, Secretarul General al Consiliului Europei, care a prezentat primul său discurs în fața membrilor APCE de la preluarea mandatului (18 septembrie 2024); Gabrielius Landsbergis, ministrul afacerilor externe al Lituaniei, președintele Comitetului Miniștrilor, în contextul președinției lituaniene a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei; Timčo Mucunski, ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Republicii Macedonia de Nord. 
Au mai avut intervenții în plenul Adunării: Vladimir Kara-Murza, câștigătorul Premiului Václav Havel pentru Drepturile Omului în anul 2022, cu prilejul ceremoniei de decernare a acestui premiu Maríei Corina Machado (Venezuela), câștigătoarea ediției 2024, precum și Carlo Monticelli, Guvernatorul Băncii pentru dezvoltare a Consiliului Europei (CEB), cu prilejul dezbaterii raportului privind activitatea CEB. 
În ultima zi a sesiunii a fost adoptat, în unanimitate, raportul privind Riscurile și oportunitățile metaversului (raportor: deputatul Andi Cristea, România), care atrage atenția asupra faptului că metaversul reprezintă o nouă frontieră pentru tehnologia digitală iar guvernanța și legislația trebuie să țină pasul cu inovația tehnologică pentru a asigura răspunderea în fața legii a celor care manifestă un comportament infracțional în acest spațiu virtual și se fac vinovați de hărțuire, violență, abuz, fraudă și/sau alte încălcări ale drepturilor omului.



Go to top