Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

USR: Pseudo-reforma de la Ministerul Mediului e o încercare străvezie de a scăpa de Garda Forestieră


Senatorul USR Aurel Oprinoiu, președintele comisiei pentru mediu din Senat, acuză Ministerul Mediului că, sub pretextul reformării și al pretinselor economii la buget, prin comasarea Gărzii de Mediu cu Garda Forestieră, nu urmărește decât să scape de Garda Forestieră, cum s-a tot încercat din 2015 încoace.


Aurel Oprinoiu spune că măsura nu numai că este o reformă ratată, dar că, fără digitalizare, oameni specializați în mediu, silvicultură, și drept și fără cooperare activă cu alte instituții ale statului, economiile realizate vor fi nesemnificative față de pierderile din păduri, din degradarea mediului sau din scăderea calității aerului.


Aurel Oprinoiu: ”Fără angajarea unui număr adecvat de specialiști și echiparea corespunzătoare a acestora, GNMAP nu va putea face față eficient tuturor responsabilităților sale. De asemenea, există un risc major ca în cazul în care instituția va fi organizată la nivel județean, ea ar putea intra sub influența baronilor locali și să fie golită de orice putere reală. Nu în cele din urmă, GNMAP va avea atribuții extinse în monitorizarea și controlul atât a mediului, cât și a resurselor forestiere, ceea ce poate duce la situații în care prioritățile acestor domenii nu coincid”.


De asemenea, George Gârbacea, fost președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, consideră că procesul de comasare al celor două Gărzi riscă să facă mai mult rău decât bine, birocrația excesivă, capacitățile de control, politizarea excesivă a noii instituții si posibilitatea unor conflicte de interese în a plasa atât avizarea planurilor de management și activitatea control sub aceeași umbrelă instrucțională rămân probleme nerezolvate.


George Gârbacea: ”Proiectul de comasare a instituțiilor de mediu și a celor de control într-o entitate unificată, deși bine intenționat, prezintă riscuri semnificative care ar putea să-i submineze activitatea propriu-zisă. Fără o strategie clară de resurse și măsuri concrete pentru a asigura independența și eficiența noilor entități, această reorganizare riscă să devină o simplă schimbare de formă fără fond. Este crucial ca legislația să fie acompaniată de angajamente clare privind alocarea de resurse și de măsuri pentru garantarea obiectivității și independenței noilor structuri.”


La rândul ei, deputata Diana Buzoianu, vicepreşedinta comisiei pentru mediu din Camera Deputaților susține că prin comasare există riscul ca românii ajungă să plătească mult mai mulți bani pe problemele de sănătate pe care le vor avea din cauza infractorilor de mediu.


”De unde taie PSD și PNL bani? Nu de la pensii speciale, nu de la sinecuri, nu de la agenții fantomă…nu. De la autoritățile de control pe protecția mediului. De la autoritățile care trebuie să se asigure că pădurile noastre nu mai sunt tăiate ilegal, că spațiile verzi nu mai sunt distruse, că cei care ard deșeuri ilegale lângă casa noastră sunt prinși și sancționați, că gropile de gunoi nu ne sufocă. Peste 90% din dosarele de mediu sunt clasate, se termină cu renunțare la urmărire penală sau se prescriu” spune Diana Buzoianu.

USR cere Ministrului Mediului să reconsidere desființarea Gărzii Forestiere, să stabilească obiective si funcțiuni clare care să evite conflictul de interese între activitățile de avizare și control și să se asigure că noua instituție să asigure o protecție reală și eficientă mediului.



Go to top