Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, arată că în prezent România este complet nepregătită pentru un cutremur de amploare. Toate marile zone urbane, cel mai probabil, vor suferi pierderi uriașe, la fel cum s-a întâmplat și la cutremurul din 1977, catastrofă ce a produs pierderi umane și materiale mjore.
Într-o declarație politică, Senatorul USR Cristi Berea arată că la nivel național nu există preocupări pentru expertize, iar planul pentru calamități este doar la nivel ipotetic. Senatorul USR susține că ISU Iași prezintă cifre îngrijorătoare: „un cutremur de magnitudine ridicată ar putea avea un impact major asupra a 30.000 de oameni”. Expertiza a fost desfășurată doar asupra unui număr de 197 de clădiri, din care majoritatea provin din clasa I de risc seismic. Mai mult decât atât, un alt exemplu este capitala țării: în cazul unui cutremur mediu spre mare, peste 42% din clădirile din București ar putea suferi pierderi uriașe.
Senatorul USR Cristi Berea: „Trebuie să luăm necesitatea expertizelor în serios! Trebuie să investim în consolidări acum! Trebuie să investim în a crea un plan pentru calamități! Trebuie să investim în infrastructura necesară pentru a ne putea reveni după un cutremur! Această infrastructură include transport, alimentarea cu apă și gaze, spitale și locuri de adăpost.”
În declarația sa politică, Senatorul USR, Cristi Berea anunță că va depune interpelare la Ministerul Afacerilor Interne pentru a afla mai multe informații despre planul actual de calamități și despre ce eforturi depune statul român pentru a fi pregătit în fața unei catastrofe inevitabile.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
„Noi suntem pregătiți pentru un cutremur?”
Așa cum bine știți, sudul Turciei tocmai ce a fost lovit de o serie de cutremure cu magnitudini de până la 7,8. În fața miilor de răniți și decedați, a lipsei de echipamente medicale, echipamente de urgență, unități de căutare și spitale, Turcia solicită ajutorul comunității internaționale. Dar dacă aceasta catastrofa avea loc în țara noastră, credeți că ne-am fi descurcat?
Nu vom avea nici un avertisment în momentul în care un nou cutremur de magnitudine ridicată va lovi România, dar știm că se va întâmpla. Primul semn îl vor primi angajații serviciilor de urgență și puținii abonați de pe social media ai Institutului Național de Fizica Pământului. Apoi urmează SMS-urile de tip RO-Alert. Populația speriată, ia măsuri haotice. Apoi, urmează dezastrul. Nu suntem pregătiți.
Nu este vorba doar de capitală, ci de toate marile aglomerații urbane din țară, inclusive de orașul Iași. Am mai trăit o dată acest film și am văzut câți oameni au de suferit în urma unei asemenea catastrofe. Cutremurul din 1977 a omorât 1.600 de oameni, a rănit alți 11.000, a prăbușit 33.000 locuințe și a creat pagube de peste 2 miliarde de dolari.
Între timp, orașele românești doar au îmbătrânit. Cu toate acestea, nu există o preocupare serioasă pentru expertize, reabilitările se întâmplă încet și planul pentru calamități este ca și inexistent.
Conform ISU Iași, un cutremur de magnitudine ridicată ar putea avea un impact major asupra a 30.000 de oameni. Orașul are o multitudine de clădiri noi construite, dar și construcții cu o vechime mai mare de 50 de ani și cu risc seismic. Expertiza a fost făcută în cazul a doar 197 de blocuri, dintre care 63 se află în clasa I de pericol. Alte 347 de clădiri nu au fost expertizate.
Trebuie să luăm necesitatea expertizelor în serios! Trebuie să investim în consolidări acum! Trebuie să investim în a crea un plan pentru calamități! Trebuie să investim în infrastructura necesară pentru a ne putea reveni după un cutremur! Această infrastructură include transport, alimentarea cu apă și gaze, spitale și locuri de adăpost.
Lipsa acestor consolidări și investiții în infrastructură este motivul pentru care următorul cutremur sau calamitate o să aibă repercusiuni enorme. Specialiștii estimează că, în scenariul unui cutremur mediu spre mare, peste 42% din clădirile din București vor suferi distrugeri grave. In Iași nici nu există o estimare.
O să depun o interpelare la Ministerul Afacerilor Interne pentru a afla mai multe despre planul actual de calamități și cum se pregătește statul roman pentru o inevitabilă catastrofă. Vreau să aflu mai multe și despre programul de informare al persoanelor referitor la acțiunile pe care aceștia trebuie să le facă în astfel de situații. Este datoria noastră să fim pregătiți și să prevenim pagube inutile prin expertiză, consolidare, informare și planificare!”