Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, a avut luni, 18 martie a.c., o întrevedere cu delegația Parlamentului Republicii Irak, aflată în vizită oficială în România, în perioada 18-21 martie 2024, condusă de președinta Comisiei pentru politică externă, Delan Ghafour Salih. La întrevedere au participat senatorii Cristian Bordei, Radu Mihai Mihail și Levente Novak, din partea Comisiei pentru politică externă, precum și senatorul Antal István-Loránt, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale.
Întrevederea reprezintă o continuare a dialogului politico-diplomatic româno-irakian relansat în toamna anului trecut cu prilejul unei vizite efectuate la Bagdad și Erbil, Republica Irak, de o delegație a Comisiei pentru politică externă din Senatul României, primită la nivel de prim-ministru, ministru de externe, președinte al Parlamentului, președinte al Comisiei de politică externă, precum și de alți oficiali irakieni, cu discuții consistente vizând aprofundarea cooperării dintre cele două state.
Președintele Comisiei pentru politică externă a reafirmat în cadrul întrevederii deschiderea părții române de a accelera demersurile pentru finalizarea negocierilor pentru cele 13 acorduri bilaterale (dintre care 3 se află în faza de semnare) pe baza cărora se poate consolida cooperarea dintre România și Irak în domenii de interes comun precum energia, economia, transporturile, infrastructura, apărarea, educația și cultura.
În cadrul întrevederii a fost abordată tema resurselor energetice fiind examinate oportunitățile de cooperare în domeniul petrolului și gazelor naturale, cu accent pe investiții în infrastructura de profil. Au fost discutate și alte teme de interes pentru agenda internațională, inclusiv sprijinul României acordat Irakului în combaterea terorismului, partea irakiană transmițând aprecierea autorităților de la Bagdad pentru contribuția statului român în acest dosar.
În cadrul discuțiilor a fost exprimat interesul pentru dezvoltarea schimburilor culturale și științifice, cu accent pe creșterea numărului de studenți școlarizați la universități din România, precum și pentru demararea acțiunilor în vederea instituirii de zboruri directe pe ruta București-Bagdad, măsură de natură să promoveze turismul și să accelereze schimburile economice.
În context, a fost subliniată necesitatea organizării cu prioritate a unei noi reuniuni a Comitetului Mixt Româno - Irakian de Cooperare Economică, Comercială și Tehnică, cadru care să faciliteze explorarea de către oamenii de afaceri români și irakieni a oportunităților de colaborare economică.
Cei doi oficiali au evidențiat rolul contactelor politice la nivel înalt, inclusiv cel al diplomației parlamentare, în consolidarea dialogului politic româno-irakian și au agreat intensificarea demersurilor pentru organizarea unei runde de consultări la nivel guvernamental în cadrul cărora să fie aprofundată agenda bilaterală și să fie promovate pentru finalizarea negocierilor, în vederea semnării, mai multe acorduri bilaterale aflate în fază avansată.