Comunicate de presă

Întrevederea senatorului Robert-Marius Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului României, cu ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Azerbaidjan, Fariz Rzayev

Vicepreședintele Senatului României, senatorul Robert-Marius Cazanciuc, a avut marți, 16 iulie 2024, o întrevedere cu Fariz Rzayev, ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Azerbaidjan.
Senatorul Robert-Marius Cazanciuc a declarat că România a fost al doilea stat (după Turcia) care a recunoscut în 1991 independența Azerbaidjanului și este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care țara noastră a ridicat relațiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic. În acest an se sărbătoresc 15 ani de la încheierea acestui document foarte important pentru relațiile bilaterale.
În ultimele trei decenii, statul român a sprijinit cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Azerbaidjanului. Statul român și-a declarat în mod deschis dorința puternică de colaborare în domenii precum energia și conectivitatea.
Vicepreședintele Robert-Marius Cazanciuc a felicitat partea azeră pentru insistența de care a dat dovadă pentru reluarea zborurilor directe Baku-București. Această legătură aeriană este o oportunitate excelentă pentru a stimula legăturile bilaterale, de a promova contactele interpersonale și schimburile culturale.
În domeniul energetic, România are un interes puternic în dezvoltarea proiectelor ce privesc atât livrarea de gaze, prin extinderea Coridorului sudic al gazelor, cât și a „coridorului de energie verde”, care sunt considerate de partea română proiecte strategice cu impact regional.
În plus, vicepreședintele Senatului a subliniat că pe fondul relației de cooperare bilaterală excelentă dintre România și Azerbaidjan, ar trebui valorificate mai mult oportunitățile de schimburi comerciale și, mai ales exportul de produse românești.
În încheiere, partea română a declarat că în ultimii ani ritmul relațiilor bilaterale este din ce în ce mai ridicat, iar în acest context, dezvoltarea și diversificarea contactelor la orice nivel parlamentar reprezintă o oportunitate care trebuie valorificată.
Din partea ambasadei Republicii Azerbaidjan în România au participat: E.S. ambasador Gudsi Osmanov și Fakhri Karimli, consilier.
 


Go to top