Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Remus Negoi: ”Nu lăsăm Pădurea Comorova în ghearele defrișatorilor

Senatorul USR PLUS de Constanța, Remus Negoi cere autorităților locale care au dat acordurile pentru tăierea a 2,5 hectare din Pădurea Comorova, de lângă stațiunea Olimp, să revină asupra lor și să împiedice acest dezastru.
 
Remus Negoi: ”Sub nicio formă nu trebuie să permitem defrișarea pregătită acum, pentru 2,5 hectare din Pădurea Comorova care vor fi tăiate pentru un complex imobiliar! În luna mai 2020, Primăria Mangalia a eliberat proprietarilor două certificate de urbanism pentru a construi, pe o bucată din pădure, un aparthotel de 10 etaje, un restaurant, parcări și alei. Permanent trebuie să luăm atitudine împotriva unor șiruri de ilegalități permise sau acoperite de autoritățile locale, regionale sau naționale!”
 
Pădurea Comorova este rezervație forestieră și parc dendrologic,fiind plantată în 1890, cu efortul Academiei Române și sprijinul Casei Regale, ca perdea de protecție menită să reducă fenomenul deșertificării. La începutul secolului XX, pădurea se întindea de la Coștinesti până la Mangalia, dar suprafețe întinse din ea au fost tăiate pentru construirea stațiunilor Neptun -Olimp, Venus, Jupiter, Saturn.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice a Senatorui USR PLUS de Constanța, dl. Remus Negoi:
 
Nu lăsăm Pădurea Comorova în ghearele defrișatorilor
 
”Îmi voi face un obicei de a prezenta, permanent, teme locale fierbinți ale județului Constanța care, însă, au impact național.
Pădurea Comorova din stațiunea Neptun-Olimp a fost înființată în vremea regelui Carol I, în perioada 1890 – 1900, având la momentul înființării o suprafață împădurită de 800 de ha.
În 1998, a început dezastrul. Guvernul emitea o hotărâre prin care aproba crearea unui parc municipal pe suprafața Pădurii Comorova. În 2004, fostul primar al municipiului Mangalia aproba un PUZ prin care intravilanul Mangaliei se extindea și peste Comorova, punând baza unor defrișări în urma cărora investitorii să poată construi. Acest lucru a atras atenția Inspectoratului Teritorial de Re­gim Silvic și Vânătoare - ITRSV București, care a cerut Agenției pentru Protecția Me­diului Constanța să nu emită acord de mediu pentru construcții în pădurea Co­morova, însă fără nici un efect.
 
În acest moment răul s-a produs – există un cartier deja construit în aria pădurii Comorova. Dar ține de noi toți, în general, de autoritățile de mediu, în special, să oprim masacrarea unei păduri seculare, încărcate de istorie!
 
Sub nicio formă nu trebuie să permitem defrișarea pregătită acum, pentru 2,5 hectare din Pădurea Comorova care vor fi tăiate pentru un complex imobiliar! În luna mai 2020, Primăria Mangalia a eliberat proprietarilor două certificate de urbanism pentru a construi, pe o bucată din pădure, un aparthotel de 10 etaje, un restaurant, parcări și alei.
 
Permanent trebuie să luăm atitudine împotriva unor șiruri de ilegalități permise sau acoperite de autoritățile locale, regionale sau naționale! Presa locală constănțeană a semnalat în repetate rânduri aceste ilegalități, însă nu s-a întâmplat nimic.
 
Trag un puternic semnal de alarmă la adresa autorităților îndrituite – primăria Mangalia, Agenția de Protecție a Mediului Constanța, Garda de Mediu - să ia toate măsurile pentru a împiedica aceste defrișări. Propun investitorilor cărora le plac defrișările să reia cursurile claselor gimnaziale, acolo unde se predă rolul pădurilor. Pădurea nu este teren de construcții! ”
 



Go to top