Senatorul USR de Iași, Cristi Berea atrage atenția autoritpților că deținătorii de criptomonede nu sunt infractori, nu sunt automat nici evazioniști și nici ”dușmanii poporului”.
Într-o declarație politică, senatorul Cristi Berea arată că deținerea și tranzacționarea de cryptomonede este similară cu oricare altă tranzacție pe bursă și că achiziția unui software care să permită verificarea legăturilor dintre tranzacții, urmărirea fluxurilor monetare, precum și identificarea deținătorilor de portofele electronice arată fie necunoașterea de către poliție a felului în care funcționează piața cryptomonedelor.
Cristi Berea: ”Printre actiunile pe care ar trebui sa le permita software-ul, se numara si evidentierea tranzactiilor din piata crypto, lucru care ori nu a fost bine prezentat in presa, ori evidentiaza o nestiinta crasa din partea celor care au facut caietul de sarcini pentru achizitie din simplul motiv ca tranzactiile de pe block-chainuri sunt vizibile oricui, nu trebuie sa ai un software special pentru asta. ”
Concluzionând, senatorul USR de Iași, Cristi Berea, arată că cei care fac tranzactii pe block-chain nu sunt inamicii poporului, cei mai mulți dintre ei sunt persoane care vor să-și investească banii obținuți legal și o fac cu bună credință, intenționând să declare profiturile și să platească toate contribuțiile la stat.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
„Detinatorii de crypto-monede nu sunt inamici!
O parte a presei a titrat zilele trecute ca politia romana vrea sa ii prinda pe cei care efectueaza tranzactii crypto si din acest motiv doreste sa achizitioneze un software care sa ii depisteze. Printre caracteristicile acestuia ar trebui sa se numere posibilitatea verificarii legaturilor dintre tranzactii, urmarirea fluxurilor monetare, precum si identificarea detinatorilor de portofele electronice. Nu e nimic de prins dragi romani si imi vine greu sa cred ca cei de la politie nu stiu cum functioneaza piata crypto.
La ce ti-ar folosi sa stii ca persoana X a cumparat cryptomonede in valoare de 100 de euro, a asteptat sa ii creasca valoarea pana la sa spunem 140, a cumparat altele si tot asa, daca nu poate sa foloseasca nicaieri monedele respective?
Potrivit legislatiei in vigoare, impozit se plateste pe ceea ce castigi in urma tranzactiilor cu crypto-monede si castigul acesta se evidentiaza la retragere. Bineinteles, daca reusesti sa obtii un profit considerabil, aceeasi lege spune ca trebuie sa platesti si contributii de asigurari sociale de sanatate (acel CASS). Daca tii banii in crypto, atunci nu platesti nimic si cei de la politie stiu asta. Obligatia de declarare apartine contribuabilului si se realizeaza prin depunerea declaratiei unice.
Printre actiunile pe care ar trebui sa le permita software-ul, se numara si evidentierea tranzactiilor din piata crypto, lucru care ori nu a fost bine prezentat in presa, ori evidentiaza o nestiinta crasa din partea celor care au facut caietul de sarcini pentru achizitie din simplul motiv ca tranzactiile de pe block-chainuri sunt vizibile oricui, nu trebuie sa ai un software special pentru asta.
Am sa depun o interpelare la Ministerul Afacerilor Interne sa aflu mai in detaliu care sunt obiectivele pe care si le propun odata cu aceste actiuni dar vreau sa inceteze atat politia cat si toti ceilalti sa-i catalogheze pe cei care fac tranzactii pe block-chain ca fiind inamici. Cele mai multe dintre ele sunt persoane care vor sa-si investeasca banii obtinuti legal si la fel, foarte multe dintre ele fac lucrul asta cu buna credinta, intentionand sa declare profiturile si sa plateasca toate contributiile la stat. De cealalta parte, avem institutii care vor sa cheltuiasca sute de mii de euro pe instrumente mai mult sau mai putin utile, asta in timp ce marea majoritate a angajatilor din Minister sufera lipsuri cumplite. Dar despre asta, intr-o alta declaratie.”