Senatoarea USR de București, Anca Dragu, arată că au trecut 32 de ani de la Mineriadă, „când oameni simpli, care nu făceau altceva decât să apere valori democratice, au fost bătuți, chiar uciși” invitând la dialog, conciliere și înțelepciune politică pentru ca asemenea evenimente să nu se mai repete.
Într-o declarație politică, senatoarea USR Anca Dragu afirmă că în perioada respectivă informațiile au fost manipulate prin metode staliniste, astfel încât categorii întregi de cetățeni au fost antagonizate până la conflict.
„Mineriada din 13-15 iunie ‘90 a fost folosită de puterea de atunci pentru a face imposibilă promovarea și punerea în discuție la nivel de Parlament a legii lustrației, care ar fi fost un filtru al clasei politice și un punct de resetare pentru direcția postdecembristă a României.”
Anca Dragu: „Efectele mineriadei au fost, pe termen mediu și lung, dezastruoase pentru țara noastră. România a fost văzută ca o țară instabilă, cu violențe de stradă și luptă între categorii sociale și profesionale specifice sistemelor nedemocratice. S-a strigat în stradă "moarte intelectualilor!"
Senatoarea Anca Dragu a afirmat că din cauza mineriadei, România a fost exclusă de la proiectele de finanțare a investițiilor, fiind necesari mulți ani pentru repara în plan internațional imaginea României și pentru a restabili încredea investitorilor și a cancelariilor străine în statul român.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
”32!
32 de ani au trecut de la mineriadă care a marcat, printr-o formă foarte violentă, invitația la radicalizare și incultură politică. Au trecut 32 de ani de când oameni simpli, care nu făceau altceva decât să apere valori democratice, au fost bătuți, chiar uciși. Unii dintre ei continuă să-și caute dreptatea în justiție. În acele zile sumbre ale lui anului 1990 s-a deturnat tânăra democrație, s-a deturnat valoarea revoluției din 1989. Au fost brutal încălcate drepturile omului, libertățile cetățenești și de exprimare. Au fost încălcate drepturi democratice de bază. Prin metode staliniste au fost manipulate informațiile astfel încât să fie antagonizate până la conflict, categorii de cetățeni ai acestei țări.
Mineriada din 13-15 iunie ‘90 a fost folosită de puterea de atunci pentru a face imposibilă promovarea și punerea în discuție la nivel de Parlament a legii lustrației, care ar fi fost un filtru al clasei politice și un punct de resetare pentru direcția postdecembristă a României. Iunie 1990 a marcat o lipsă a libertății presei prin relatarea unilaterală a evenimentului din stradă și deformarea realităților. Redacțiile ziarelor care făceau opoziție puterii FSN-iste au fost pe traseul minerilor. Ziarul ”România liberă” a suferit distrugeri mari, iar un comitet al minerilor a "decretat" că ziarul nu mai are voie să apară. Efectele mineriadei au fost, pe termen mediu și lung, dezastruoase pentru țara noastră. România a fost văzută ca o țară instabilă, cu violențe de stradă și luptă între categorii sociale și profesionale specifice sistemelor nedemocratice. S-a strigat în stradă "moarte intelectualilor!". Victimele acelor zile și bucureștenii îngroziți de violențe nu pot uita cinismul cu care fostul președinte Iliescu le mulțumea minerilor pentru ca au făcut curățenie și au pus panseluțe la Universitate.
România a fost exclusă de la orice finanțare a investițiilor. Totodată, mulți tineri au părăsit țara, emigrând către democrații occidentale. Ne-au trebuit mulți ani pentru a repara în plan internațional imaginea României și pentru a restabili încredea investitorilor și a cancelariilor străine în statul român.
Conform procurorilor, 1388 de persoane au fost rănite iar patru au fost ucise. Aceste cifre sunt contestate de asociațiile victimelor mineriadei care consideră că numărul victimelor este mai mare. O parte a puterii de atunci a fost trimisă în judecată în 2017 dar, din punct de vedere al justiției, nu s-a întâmplat nimic. Dosarul se reia de la zero, obligându-ne să asistăm neputincioși, împreună cu victimele sau rudele acestora, la tărăgănarea total injustă a pedepsirii unor fapte foarte grave.
Mesajul meu este despre comemorare, nu este despre justiție sau injustiție și, totodată pentru a nu uita ce s-a întâmplat. Dacă uităm, repetăm. Valorile democratice nu ne lasă să uităm.
Vă invit la cumpătare și dialog pentru a nu repeta aceste greșeli.”