Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, a avut marți, 11 iunie 2024, o întrevedere cu participanții la programul de formare profesională intitulat “Building Resilience to Disinformation in a Changing Communication Environment”, aflați în vizită la Senatul României.
Programul este derulat de Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid) și se adresează specialiștilor în comunicare din cadrul administrațiilor centrale ale statelor din regiunea Africa Sub-sahariană, precum și din partea instituțiilor române cu domenii de activitate relevante pentru tematica cursului.
În intervenția sa, președintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlățean, a evidențiat necesitatea acordării unei atenții deosebite provocărilor de securitate generate de campaniile de dezinformare și de acțiunile de destabilizare de tip hibrid întreprinse de actori statali și non-statali din afara spațiului euro-atlantic, exemplificând cu situația războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Totodată, a subliniat rolul comunicării strategice în consolidarea rezilienței instituționale și societale la campaniile de dezinformare, precum și cel al programelor de formare și educație dedicate creșterii gradului de conștientizare a riscurilor provocate de acest fenomen, inclusiv riscurile de subminare a respectului față de drepturile omului și față de sistemul de drept internațional, bazat pe reguli, precum și față de setul de principii și valori pe care este întemeiată orice societate democratică.
Cursul “Building Resilience to Disinformation in a Changing Communication Environment” se derulează în perioada 11-14 iunie 2024 și face parte din programul de activități de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară. Ediția din acest an a reunit cursanți provenind din Mauritania, Ghana, Mozambic, Kenya, Nigeria, R.D.Congo, Senegal, Tanzania, Africa de Sud, Namibia, Etiopia și Uniunea Africană și ai instituțiilor publice din România.
Președintele Comisiei pentru politică externă l-a avut ca invitat, la întâlnirea cu cursanții, pe ambasadorul Daniel Fried, fost diplomat american, fost asistent pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA în perioada 2005-2009.