Senatoarea USR PLUS Silvia Dinică, președinta a Comisiei Economice din Senat, susține că economia românească poate să își revină rapid din actuala situație pandemică dacă factorii de decizie se concentrează asupra adevăratelor provocări ale economiei și nu pe chestiuni secundare, dar cu mare potențial populistic.
Într-o declarație politică, senatoarea Silvia Dinică argumentează că există mecanisme care pot fi folosite cu succes pentru potențarea dezvoltării economice post-pandemie, precum: listarea pe bursă a companiilor, investițiile fondurilor de pensii sau Fondul Proprietatea.
Silvia Dinică: ”În spatele unor calcule și strategii complicate, stă un raționament simplu. Dacă piața de capital crește, se întâmplă 2 lucruri. Primul: companiile își pot finanța investițiile - adică pot cumpăra bunuri și servicii de la alte companii și pot angaja oameni noi. Iar al doilea: investitorii - adică cei care finanțează aceste cheltuieli - vor primi o parte din banii rezultați de pe urma activităților economice pe care le sprijină.”
Concluzionând, senatoarea USR PLUS Silvia Dinică, președinta comisiei Economice din Senat, atrage atenția că banii nu cad din cer, ei trebuie să vină de undeva și, la fel ca în alte domenii, pandemia a accelerat niște tendințe deja existente și a creat oportunități, oportunități pe care România nu le poate pierde din cauza unor sloganuri.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
Pentru demitizarea pieței de capital
”Vorbeam săptămâna trecută despre revenirea economică. Și spuneam că economia României poate depăși cu mult situația dinaintea pandemiei. Atât în dimensiune, cât și în calitate.
Anul acesta piața de capital a doborât record după record. Pe fondul unei scăderi a dobânzilor, investitorii aleg să își direcționeze banii către finanțarea companiilor. Și tot mai multe companii aleg să își finanțeze investițiile și programele de creștere și dezvoltare prin intermediul pieței de capital. Pe scurt, a devenit mai profitabil să finanțezi dezvoltarea companiilor decât să ții banii la bancă. Și acest lucru a generat o dinamică benefică pentru România.
Să ne uităm la fondurile de pensii. Ele caută să investească în acele instrumente financiare care vor da cel mai bun randament, care vor aduce, într-un mod sigur, cei mai mulți bani în conturile oamenilor. Cu cât companiile prezente pe piața de capital sunt mai mari și mai importante, cu atât fondurile de pensii vor avea de unde alege și vor putea „să respire”. De aceea este un semn bun că din ce în ce mai multe companii caută finanțare pe piața de capital. Pentru că, indiferent dacă vorbim de companii private sau companii de stat, de companii cu capital străin sau de companii cu capital autohton, Pilonul II de pensii și oamenii vor beneficia de pe urma activității lor economice.
Un alt actor important pe piața de capital este Fondul Proprietatea. Acesta reprezintă aproape 7% din capitalizarea totală a pieței. Este în topul celor mai mari companii de pe bursă iar acționariatul este majoritar românesc. Adică marea parte a profiturilor se duc la instituții românești sau direct la români. Cu cât oportunitățile de a investi sunt mai mari, cu atât Fondul Proprietatea reușește să aleagă acele investiții care vor da randament mai mare.
Până la urmă, vedem că în spatele unor calcule și strategii complicate, stă un raționament simplu. Dacă piața de capital crește, se întâmplă 2 lucruri. Primul: companiile își pot finanța investițiile - adică pot cumpăra bunuri și servicii de la alte companii și pot angaja oameni noi. Iar al doilea: investitorii - adică cei care finanțează aceste cheltuieli - vor primi o parte din banii rezultați de pe urma activităților economice pe care le sprijină.
Am dat doar două exemple prin care sectoare ample din economie beneficiază de pe urma pieței de capital. Dacă ne dorim ca în România să existe cât mai multe companii mari, cu capital românesc, care să poată să investească, la rândul lor, în alte companii cu capital românesc, ne vom da seama că instrumentul pe care piața de capital ni-l pune la dispoziție este indispensabil. Companiile nu cresc fără bani pompați în produse, utilaje și oameni. Iar cum banii nu cad din cer, ei trebuie să vină de undeva. La fel ca în alte domenii, pandemia a accelerat niște tendințe deja existente și a creat oportunități. România nu le poate pierde din cauza unor sloganuri.”