Mai mulți deputați și senatori USR cer Prefectului de Constanta să atace în justiție actele care stau la baza emiterii autorizațiilor de construcție pentru pseudo-satul pescăresc de pe Plaja Corbu. În comuna Corbu din județul Constanța are loc o adevărată crimă împotriva naturii, prin dezafectarea nelegală a 3 hectare de plajă, intrate în proprietatea unui dezvoltator imobiliar, care a demarat construirea unui proiect imobiliar-mamut, cu peste 150 de imobile din beton.
Astfel, parlamentarii Stelian ION, Radu MIHAIL, Costel VICOL, Remus NEGOI, Cristina RIZEA, Cristian BORDEI, Claudiu MUREȘAN, Dragoș POPESCU, Andrei POSTICĂ au depus joi, 17 februarie 2022, o solicitare de a
interveni de urgență și de a ataca în contencios administrativ:
- autorizațiile deconstruire în baza cărora s-au demarat lucrările de construire.
- PUZ-urile pe care s-au întemeiat autorizațiile de construire.
- hotărârile Consiliului Local al Comunei Corbu prin care această suprafață de plajă a fost transferată în mod nelegal din domeniul public al Statului în domeniul privat al Comunei Corbu.
Conform Constituției, plajele fac obiectul exclusiv al proprietății publice și nu pot fi înstrăinate către un particular. De asemenea, prin art. 60 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 202/2002, a fost interzisă, în mod explicit, amplasarea oricăror construcții pe terenuri acoperite de dune, așa cum este cazul în situația de față.
Semnatarii adresei arată că terenul în discuție a fost în mod nelegal intabulat de către administrația publică locală în august 2005, aceasta fiind parte integrantă a Plajei Corbu, zonă protejată Natura 2000 și parte a Rezervației Biosferei „Delta Dunării”.
În mod abuziv, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), aflată în subordinea Ministerului Mediului, a avizat favorabil acest proiect imobiliar prin Avizele nr. 41/24.09.2020 și 42/24.09.2020, ignorând complet modul în care ansamblul imobiliar va afecta biotopul marin care adăpostește specii rare și are rol de fixare a nisipurilor.
Totodată, U.A.T. Comuna Corbu a adoptat două PUZ-uri pe baza avizelor de mediu emise în anul 2016, iar ulterior adoptării PUZ-urilor, au fost emise și autorizațiile de construire.
În toamna anului 2021, în baza acestor acte administrative, dezvoltatorul a demarat lucrările de construire, lucrări care, în prezent, sunt în plină desfășurare.