Senatorul USR Dan Lungu: ONG-urile din România, sabotate din nou de PSD

Senatorul USR Dan Lungu este solidar cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale (ONG) din România care și-au manifestat nemulțumirea față de o propunere legislativă ce poate influența drastic soarta activității sectorului civic. În urmă cu cîteva zile, pe 29 mai, Comisia Juridică a Senatului a întocmit un Raport de admitere pentru Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații. Propunerea fost inițiată de către un deputat al Partidului Social Democrat și a fost întâmpinată de un val de critici din partea reprezentanților ONG-urilor, întrucât aceasta introduce anumite criterii de evaluare subiective, care, conform mențiunilor acestora, pot conduce cu ușurință spre dizolvarea unei astfel de entități.
Astfel că, zece reprezentanți ai unor ONG-uri din România au redactat și semnat o scrisoare deschisă pe care au trimis-o liderilor grupurilor parlamentare din Senat, în care au explicat motivele îngrijorării lor și au arătat cum modificările legislative introduse le afectează activitatea. „O bună parte a prevederilor propunerii legislative sunt redundante. În același timp, o prevedere precum dizolvarea organizației atunci când aceasta urmărește «un alt scop decât cel pentru care s-a constituit» presupune o evaluare subiectivă și lasă loc de abuz sau hărțuire”, menționează aceștia în scrisoarea deschisă. Ei mai adaugă, în cuprinsul documentului, și gaptul că membrii Comisiei Juridice care au votat pentru noile modificări au ignorat, în demersul lor, chiar și avizul negativ al colegilor din Comisia pentru Drepturile Omului.
„E scandalos faptul că sabotarea ONG-urilor din România continuă, mai ales acum, când implicarea sectorului civic și-a dovedit pe deplin importanța și rolul în spațiul public. După Registrul încropit peste noapte la Agenția Națională de Administrare Fiscală, despre a cărui soartă nu s-a preocupat oricum nimeni înainte cu cîteva ore de apariția lui, și după toate prevederile legale abandonate care n-au făcut decît să deruteze și să taie calea activităților activiștilor din sectorul neguvernamental, această inițiativă pripită, plină de criterii de evaluare subiective, chiar nu-și are locul; se înscrie doar într-un efort sistematic al guvernului și coaliției PSD-ALDE de a sugruma activitatea ONG-urilor”, a menționat Senatorul USR Dan Lungu.
Printre ONG-urile semnatare, cu reprezentanți care s-au arătat revoltați în fața modificărilor introduse, se numără Centrul pentru Inovare Publică, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în Românoa, Asociația CIVICA, Centrul Filia sau ActiveWatch.


Go to top