Comunicate de presă

Alocuțiunea președintelui Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, în deschiderea oficială a Reuniunii Anuale a Diplomației Române

Distinsă doamnă ministru, 
Doamnelor și domnilor senatori și deputați,
Doamnelor și domnilor consilieri prezidențiali,
Doamnelor și domnilor miniștri, 
Excelențele voastre,  doamnelor și domnilor ambasadori ai României și excelențelor voastre, membrii ai corpului diplomatic acreditat la București,
Distinși membrii ai corpului consular  român
Onorați invitați,

 
Spunea doamna ministru că am să împărtășesc o parte din ceea ce am putut să deslușesc de-a lungul timpului, în legătură cu diplomația română, cu rolul diplomației în tot ceea ce înseamnă îndeplinirea obiectivelor  naționale. Dar înainte de toate, vreau să împărtășesc respectul și aprecierea mea pentru toată activitatea pe care o desfășurați la sediile Ambasadelor României din țările unde vă desfășurați activitatea, munca susținută pe care o desfășurați la nivelul autorităților țărilor cu care România are relații diplomatice și spun toate acestea cât se poate de sincer și de onest pentru că am avut această posibilitate ca de-a lungul activității mele să interacționez cu marea majoritate dintre dumneavoastră.
Am spus-o și atunci, o spun și acum deschis, public, cât de mult contați pentru ceea ce înseamnă reprezentarea intereselor României la nivelul diplomației internaționale și în relația cu țările cu care România are relații diplomatice.
 
Și de asemenea, să folosesc acest prilej pentru a mulțumi ambasadorilor acreditați la București pentru modul în care contribuie la întărirea și creșterea consistenței relațiilor bilaterale dintre România și țările pe care dumneavoastră pe care, cu onoare, le reprezentați.

Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră în această zi la reuniunea anuală a diplomației române, un eveniment prestigios, care setează principalele direcții de acțiune ale politicii externe a României.  
Aș dori, în primul rând, să felicit Ministerul Afacerilor Externe, să o felicit pe doamna ministru, echipa domniei sale de conducere a Ministerului și, desigur, pe toți cei care lucrează în Ministerul de Externe,  pentru  că au avut o alegere inspirată  pentru tema din acest an  a reuniunii, și anume: Acțiune diplomatică într-o lume instabilă. 
Traversăm, într-adevăr, o perioadă plină de provocări din punct de vedere geopolitic și geostrategic. 
O perioadă marcată de multi-crize, de conflicte de mare intensitate, de instabilitate aproape perpetuă, care afectează mediul internațional în continuă schimbare și care impune dinamism și adaptarea în acțiunea noastră de politică externă.
Relațiile internaționale au devenit din ce în ce mai complexe, situația internațională este în permanentă schimbare, iar rolul dumneavoastră este mai important ca niciodată. 
În acest context, este cu atât mai important să rămânem fermi pe poziții în promovarea obiectivelor și priorităților noastre de politică externă. 
Consolidarea rolului României în cadrul Uniunii Europene, contribuția sporită a țării noastre la întărirea capacităților de apărare colectivă din cadrul NATO și sprijinirea unei relații transatlantice puternice, inclusiv prin intermediul Parteneriatului nostru Strategic cu SUA trebuie să rămână repere ale acțiunii noastre diplomatice.
Faptul că această perioadă turbulentă găsește România în cel mai bun moment al istoriei sale, atât din punct de vedere al garanțiilor de securitate, cât și al dezvoltării economice și prosperității cetățenilor ei, reprezintă o șansă istorică. 
Este însă o șansă pe care ne-am construit-o singuri și conștient, prin alegerile corecte pe care le-am făcut, ca națiune, privind locul pe care vrem să îl ocupe România în lume. Este o șansă pentru a cărei concretizare a fost nevoie de foarte multă muncă și dedicație din partea tuturor celor care, dintr-o poziție sau alta, avem onoarea și privilegiul să ne slujim țara. 
Vă invit să continuăm pe acest drum și să  muncim împreună pentru asigurarea viitorului demn și prosper pe care ni-l dorim cu toții.
Președintele american John F. Kennedy spunea că schimbarea este o lege a vieții iar cei care privesc doar către trecut sau prezent vor pierde cu siguranță viitorul. 
Nu trebuie să ne fie teamă de schimbări, ci trebuie să fim pregătiți să înfruntăm dificultățile și să construim, cu încredere și curaj un viitor comun, pașnic și prosper prin adaptarea la noile realități. 
 
Uniunea Europeană se află într-un moment de răscruce, la încheierea unui ciclu instituțional și debutul unui nou ciclu legislativ.  
Cetățenii noștri au așteptări ridicate, de la securitate la locuri de muncă, de la investiții la adaptarea la schimbările climatice sau la evoluțiile în plan digital, de la protecția frontierelor la sprijinul pentru vecinătate, din Est sau din Balcani, iar noua Comisie și noul Parlament European au sarcina de a veni cu soluții concrete care răspund acestor așteptări. 
Am convingerea că provocările curente și viitoare aduse de factorul geopolitic tot mai complex pot fi abordate eficient inclusiv printr-o diplomație structurată, capabilă să creeze noi spații de dialog și să participe activ la formarea unei Europe unite, la dezvoltarea relațiilor internaționale de pace. 
Am acționat constant în această direcție, pentru a promova o Uniune mai rezistentă și mai competitivă, care să reprezinte la rândul său un cadru pentru o Românie europeană puternică.
În acest context, vom continua să depunem împreună eforturi, inclusiv în plan diplomatic, pentru a atinge obiectivul finalizării aderării la Schengen, prin eliminarea controalelor la frontierele terestre, pentru ca beneficiile acestei aderări să poată fi resimțite de toți românii. 
 
Onorată audiență,
 
Doresc să folosesc prilejul de a mă adresa dumneavoastră astăzi și pentru a sublinia că, în actualul context geostrategic, Alianța Nord-Atlantică rămâne piatra unghiulară a asigurării securității României. 
Este așadar crucial să continuăm efortul nostru de consolidare a coeziunii în cadrul NATO și de consolidare a Flancului Estic al Alianței. 
Apreciez, în context, eforturile susținute ale diplomației române pentru atragerea sprijinului aliaților și al partenerilor noștri pentru transformarea Mării Negre într-o zonă a păcii și securității, inclusiv prin reflectarea importanței strategice a regiunii în politicile NATO și UE. 
Trebuie să continuăm să fim un factor de stabilitate în regiune și să ne consolidăm rolul de membru esențial al NATO. 
De aceea, îmi exprim ferma convingere că alocarea a 2,5% din PIB este foarte importantă pentru a susține efortul de apărare a țării și de susținere a contribuției României la apărarea colectivă în cadrul NATO. 
 
Aici aș face o paranteză și aș dori să menționez că am fost foarte bucuros că la Summit-ul NATO, Summit important, cu simbolistică aparte, în care s-au aniversat 75 de ani ai Alianței, România a fost menționată de mai multe ori, atât de către secretarul general al NATO cât și de președinții și șefii de guverne, care văd în România un pilon esențial al apărării în regiunea Mării Negre, un pivot de securitate.
Și de asemenea, m-am bucurat să aud, împreună cu ceilalți membrii ai delegației, angajamentul Alianței pentru securitatea și siguranța în regiunea Mării Negre.
De altfel, a fost reluat, reconfirmat paragraful  aprobat la Vilnius, anul trecut și întărit cu acest angajament al Alianței, pentru ceea cec înseamnă, dincolo de strategia pentru Marea Neagră, măsurile de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre.
Ca atare, avem datoria ca dincolo de ceea ce este trecut în aceste documente strategice și de planificare, documente politice, să găsim căile prin care să transpunem în practică toate aceste măsuri și să ne folosim de această oportunitate pentru a  întări securitatea României și a asigura siguranța cetățenilor români.
Am susținut întotdeauna cu putere și voi continua să o fac, eforturile de întărire a Armatei României și a capacităților naționale de apărare. 
România trebuie să dispună de o Armată puternică și bine dotată, adaptată la cerințele războiului modern, care să fie capabilă să asigure apărarea țării în colaborare și în deplină interoperabilitate cu aliații noștri. 
Având în vedere efectele grave ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei,  sprijinul României pentru Ucraina trebuie să continue în toate formele, atât timp cât este necesar. 
Încă de la începutul războiului, România a sprijinit – și va continua să o facă - multidimensional și cuprinzător, Ucraina: am primit peste 8 milioane de ucraineni, am coagulat eforturi umanitare internaționale de anvergură, am facilitat tranzitul a peste 50 milioane tone de cereale și produse agricole ucrainene prin România, am susținut politic Ucraina la nivel UE și NATO și alte foruri internaționale relevante. Totodată, ne pregătim pentru a avea o contribuție proprie la reconstrucția Ucrainei. 
În același context, doresc să evidențiez determinarea noastră de a continua să fim alături de Republica Moldova, grav afectată de războiul de lângă granițele noastre, prin asistență financiară, expertiză și sprijin politic, în edificarea unui parcurs european ireversibil, dar și în construcția unui stat sigur și prosper.  
 
Salut eforturile remarcabile depuse de autoritățile de la Chișinău în implementarea unor reforme importante și necesare pentru consolidarea rezilienței instituționale și la nivelul societății, precum și pentru apropierea de UE. 
Pe această cale,  doresc să vă mulțumesc tuturor și să vă  felicit pentru munca pe care o depuneți în sprijinul Ucrainei și Republicii Moldova, prin activitatea diplomatică, asistența pentru dezvoltare și alte  instrumente.  
Folosesc de asemenea acest prilej pentru a sublinia că Republica Moldova a fost menționată cu două activități importante la nivelul NATO.
Pe de-o parte solicitarea de la nivelul aliat pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.
Și în al doilea rând, angajamentul Alianței pentru securitatea și siguranța Republicii Moldova împotriva acțiunilor hibride.
De asemenea, știu cât de mult ați lucrat fiecare dintre dumneavoastră, știu cât de mult s-a lucrat la nivelul Ministerului de Externe, la nivelul Guvernului și știu cât de mult ne-au ajutat doamnele și domnii ambasadori acreditați la București, echipele dumnealor. 
Și tuturor vă mulțumesc pentru că ați înțeles că cel mai vulnerabil stat după Ucraina este Republica Moldova și nu ne putem permite să se întâmple ceva nedorit acolo.
 
Succesul acestor demersuri este esențial pentru a ne atinge obiectivul comun, de asigurare a unui viitor european prosper și în pace pentru întreaga regiune.  În aceeași linie este important și sprijinul și cooperarea noastră cu partenerii din Balcanii de Vest. 
Suntem și vom rămâne susținători ai extinderii. 
 
Doamnelor și domnilor,
Nu putem completa o radiografiere a priorităților și obiectivelor noastre fără a menționa un obiectiv de etapă de importanță primordială: continuarea eforturilor pentru aderarea României la OCDE.  
Este un parcurs  în care m-am implicat foarte activ încă de la început. 
Nu singur, parte din membrii echipei sunt aici  în sală și am să vorbesc despre acest aspect foarte important. 
În calitate de Prim-ministru am primit invitația pentru a începe procesul, Foaia de Parcurs, am depus Memorandum-ul Inițial și, în prezent, continui să monitorizez progresele în acest dosar de maximă importanță prin prisma funcției de președinte al Senatului și al Comisiei comune Senat-Camera Deputaților pentru aderarea la OCDE. 
Pentru România, OCDE reprezintă o ancoră suplimentară de stabilitate și prosperitate. 
Îmi exprim speranța ca, prin eforturile noastre comune, România să devină cât mai rapid membră a OCDE. 
Spuneam că am să revin pentru ca  în sală l-am văzut pe domnul ambasador Luca Niculescu și, de asemenea, membri ai Guvernului știu că fiecare dintre ei au o contribuție activă la tot ceea ce înseamnă. parcursul în următorii 2 ani, astfel încât România să devină stat membru al OCDE. 
Eu i-am spus atunci, când m-am auto-motivat că reprezintă un obiectiv de țară la fel de important după aderarea la Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană. 
Este o activitate care va schimba România și sunt convins că alături de reformele pe care trebuie să le facem în conformitate cu angajamentul nostru, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Complementar standardele care trebuie îndeplinite pentru aderarea la OCDE vor reprezenta etapă absolut importantă, necesară și obligatorie pentru primenirea României în conformitate cu valorile lumii civilizate.
 
Excelențele voastre,
Sprijinul pe care dumneavoastră îl acordați cetățenilor români în afara granițelor este esențial. 
Mă bucur să constat că prin eforturile majore pe care MAE le-a depus în ultimul deceniu,  România a ajuns să dețină o rețea consulară performantă și vă felicit pentru profesionalismul pe care îl arătați în fiecare zi în relația cu cetățenii români. 
În interacțiunea constantă pe care o am cu cetățenii români cu ocazia tuturor vizitelor pe care le fac în străinătate, am constatat că schimbarea în bine a calității serviciilor consulare este vizibilă și apreciată, ca atare, de majoritatea comunităților românești din diaspora. 
Este foarte important să continuați.
Am discutat cu fiecare doamnă și domn ambasador, am discutat cu doamna ministru, este o activitate pe care România trebuie să și-o îmbunătățească semnificativ. 
Avem datoria față de românii din diaspora să le asigurăm servicii consulare de care au atâta nevoie. Și să-i sprijinim să simtă că această distanță, uneori foarte mare dintre țară și ei poate să fie diminuată prin serviciile consulare pe care le asigurăm.
Au atât de mare nevoie de aceste servicii, încât sunt convins că nu aveți nevoie de argumente în plus nici de la mine, nici de la altcineva. 
Doar interacțiunea românii din diaspora reprezintă argumente suficiente să continuăm să dezvoltăm și să modernizăm rețeaua consulară și serviciile pe care trebuie să le acordăm cetățenilor români din diaspora.
De asemenea, doresc să vă mulțumesc pentru efortul depus în acest an în organizarea alegerilor europarlamentare care au decurs în mod impecabil. 
Am încrederea că veți depune același efort susținut pentru ca și următoarele runde de alegeri, de la finalul acestui an, să fie organizate fără reproș și toți cetățenii români care locuiesc în afara granițelor să își poată exercita dreptul de vot fără dificultăți. ​
Doamnă ministru, 
Doamnelor și domnilor, 
Este responsabilitatea noastră ca oameni politici să luăm deciziile importante, corecte, iar în acest proces ne bazăm și pe informațiile și analizele pe care ni le transmiteți dumneavoastră. 
Vă asigur că ele sunt analizate cu maximă atenție și sunt deosebit de utile pentru a înțelege mai bine evoluțiile în plan regional, european sau global și respectiv efectele lor asupra Românei. 
Este responsabilitatea noastră să  lucrăm pentru a asigura securitatea și pentru a ne proteja cetățenii. 
Așa cum am arătat fundamentele politicii noastre externe rămân neschimbate, iar consensul național trebuie să fie linia care ne ghidează în continuare. 
Cu un război la frontieră și o lume în continuă schimbare, eforturile noastre și ale dumneavoastră, ale diplomaților români, sunt esențiale și sunt convins că munca dumneavoastră va continua cu aceeași pasiune, dăruire și mai ales responsabilitate. 
Toate acestea pot fi exprimate într-un singur argument toate acestea pentru că vorbim, trebuie să trudim pentru România. 
Vorbim despre România și trudim pentru România. În încheiere, doresc să vă fericit pentru rezultatele obținute, să vă urez mult succes în activitatea dumneavoastră, să-mi exprim convingerea că așa cum vă cunosc., poate mai  abitir decât acum, avem nevoie de tot ceea ce înseamnă profesionalismul, dedicarea și tenacitatea dumneavoastră pentru îndeplinirea obiectivelor diplomației României.
Vă mulțumesc și vă doresc succes în întreaga dumneavoastră activitate.
 
 


Go to top