Radu Mihail, USR: Pașaportul trebuie să fie recunoscut ca act de identitate!


« Este inadmisibil faptul că în anul 2019 cetățenilor români cu domiciliul în străinătate nu li se recunosc pașapoartele ca acte de identitate. » a spus senatorul Radu Mihail astăzi, 28 mai 2019 în cadrul Comisiei pentru românii de pretutindeni. Comisia s-a reunit pentru a discuta din nou problema românilor din diaspora care de ani de zile petiționează, reclamă și fac lobby pe lângă autorități și reprezentanții aleși pentru a le fi recunoscută identitatea în baza pașaportului.

Este aberant faptul că autoritățile invocă de ani de zile aceeași scuză pentru care pașaportul nu poate servi ca act de identitate: lipsa unui domiciliu în țară. 

Pe scurt, iată cât de absurdă este legislația națională la momentul actual:

Identitatea cetățeanului român se face în baza CNP-ului și a domiciliului -> pentru a avea act de identitate românesc este nevoie de domiciliu în țară -> românilor care își stabilesc domiciliul în străinătate li se « confiscă » pe loc actul de identitate, care este tăiat în bucățele mici și distrus. În schimb cărții de identitate distruse primesc un pașaport al « Cetățeanului român cu domiciliul în străinătate » (prescurtat CRDS) care NU este recunoscut ca act de identitate. 

Românii din Diaspora care își stabilesc domiciliul în afara României își pierd o dată cu această alegere orice modalitate de a-și putea dovedi identitatea în România. Situația aceasta este jenantă și aberantă pentru statul român și pentru cetățenii români din străinătate.

De ce este nevoie de DOMICILIU pentru a proba IDENTITATEA unei persoane, Ministerul Afacerilor Interne? Putem înțelege să corelăm identitatea cu genul, culoarea ochilor, semne din naștere dar ni se pare total absurd să fie legată de o clădire. Autoritățile trebuie să își ceară scuze cetățenilor români pe care i-au prejudiciat cu această lege nedreaptă până astăzi. USR a depus o inițiativă legislativă pentru a corecta această nedreptate făcută românilor din Diaspora, care a fost respinsă în plenul Senatului în martie 2019. Sperăm că majoritatea parlamentară se va trezi și va înțelege necesitatea acestei legi la Camera Deputaților. 


Go to top