Senatorul Dan Lungu: Infrastructura cinematografică împărtășește soarta infrastructurii culturale postrevoluționare în general, de la librării la cămine culturale, de o tristețe iremediabilă

Senatorul USR Dan Lungu a solicitat informații Ministrului Culturii și Identității Naționale în ceea ce privește unitățile cinematografice scoase din patrimoniul R.A.D.E.F. „RomaniaFilm” și a veniturilor totale ale companiei din ultimii ani. Astfel, senatorul a obținut situația retrocedărilor, demolărilor, sentințelor civile și transferurilor realizate de către reprezentanții RomaniaFilm către alte instituții ale statului sau companii private, după anul 1991. Prin urmare dacă la înființarea R.A.D.E.F. existau 600 de astfel de unități în administrarea instituției, conform celor menționate de către Ministrul Valer-Daniel Breaz în răspunsul său, „din patrimoniul companiei au ieșit un număr de 321 de imobile, prin diferite acte normative sau juridice”.
La nivelul județului Iași, în situația care inventariază sălile, grădinile de spectacol cinematografic, imobilele-teren și celelalte spații sau terenuri conexe care au ieșit in patrimoniul R.A.D.E.F., sunt prezente șase cinematografe. Unul dintre ele, Cinematograf „Copou”, cu o capacitate a sălii de 500 de locuri, a fost vândut, în timp ce toate celelalte cinci, anume Cinema „Victoria”, „Dacia”, „Tineretului”, „Republica” și Cinematograf „1 Mai”, din orașul Hîrlău, au fost transferate prin Hotărâri de Guvern, devenind astfel parte din domeniul privat al statului. Ultimul menționat anterior, Cinematograf „1 Mai”, a fost scos din patrimoniu însă protocolul în care este specificat transferul clădirii din proprietatea R.A.D.E.F., spun reprezentanții companiei, „nu mai există în arhiva instituției”. În aceeași situație, fără dovezi clare în arhiva companiei ale celor menționate în situația înaintată se află alte patru cinematografe din țară, anume: Cinematograf „Gradiște” din județul Arad, Cinematograf „Bobâlna” din județul Cluj, „Porțile de Fier” din județul Mehedinți și Cinema „Victoria” din județul Vaslui.
Cele mai multe imobile, însumând un total de 186,  au fost transferate din patrimoniul RomaniaFilm prin Hotărâri de Guvern. Alte 65 au fost retrocedate conform Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada anilor 1945 – 1989, iar alte 44, incluse în rubrica „alte categorii” au fost fie demolate, fără vreo justificare a reprezentanților R.A.D.E.F. (Cinematograf „Progresul”, din județul Alba), fie vândute. Cinematografele care au fost transferate, după ce au fost scoase din patrimoniul R.A.D.E.F., în domeniul public al statului, au fost dintr-un total de 321, doar cinci – două dintre acestea se află în județul Sibiu, iar celelalte trei în Vâlcea, Tulcea și Alba.
Faptul că Ministerul Culturii ne-a pus la dispoziție această situație a clădirilor care au ieșit din administrarea și patrimoniul R.A.D.E.F. este un prim pas pentru limpezirea hățișului care de ani buni a înconjurat și prins în laț cinematografele românești. E uimitor și scandalos însă cum chiar și în inventarul acesta al companiei există cinematografe demolate fără vreo justificare menționată în dreptul lor sau cum reprezentanții spun negru pe alb că în arhiva instituției nu se mai găsesc anumite protocoale – acte importante pentru deslușirea destinelor acestor clădiri. Sper ca oamenii de cultură, activiștii și oamenii din presă să se sesizeze și să ceară și ei, la rândul lor, socoteală celor responsabili, care i-au privat de experiențele cinematografice deja de atâta vreme”, a menționat Senatorul USR Dan Lungu.
Situația primită și informații despre veniturile R.A.D.E.F. în perioada 2014 – 2015, puteți consulta accesând link-ul următor: http://senatordanlungu.ro/senatorul-usr-dan-lungu-arata-cu-cifre-de-la-radef-ce-s-a-intamplat-cu-cinematografele-de-stat-comunicat-de-presa/
 


Go to top