Delegaţia Comisiei Europene, condusă de domnul William Sleath, s-a întâlnit astăzi, 8 noiembrie 2012, cu Preşedintele Comisiei juridice din Senat, domnul senator Toni Greblă, pentru a analiza progresele înregistrate de Parlament privind condiţionalităţile stabilite în Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie şi Afaceri Interne.
           
Delegaţia Comisiei Europene a fost informată de senatorul gorjean asupra contribuţiei Senatului la ridicarea condiţionalităţilor din Raportul de ţară.
 
Preşedintele Comisiei juridice din Senat a apreciat că procedurile parlamentare din vara acestui an s-au desfăşurat într-un ritm alert, dar cu respectarea rigorilor constituţionale. De asemenea, s-a menţionat faptul că nu a fost niciodată pusă problema revocării de către Parlament a vreunuia dintre membrii Curţii Constituţionale.
 
Cu această ocazie, senatorul jurist a precizat că recent încheiata procedură de selectare a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a Procurorului Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a realizat, de către Ministerul Justiţiei, într-un mod transparent. S-a exprimat convingerea că procedura de numire va fi finalizată în cel mai scurt timp posibil.
 
Senatorul Toni Greblă a apreciat în mod deosebit importanţa acestei întâlniri, a schimbului de informaţii, de idei şi propuneri, exprimându-şi dorinţa ca şi viitorul Parlament să contribuie din plin la întărirea rolului şi a importanţei justiţiei în România, a luptei anticorupţie, precum şi la îndeplinirea condiţionalităţilor în cadrul MCV, care să conducă la încheierea acestei proceduri de evaluare a ţării noastre de către Comisia Europeană. Se aşteaptă ca acest dialog să aibă o continuitate în viitoarea legislatură, în special prin instituirea unor modalităţi directe de comunicare între Comisia Europeană şi Parlamentul României.
 
Membrii delegaţiei europene au fost deosebit de interesaţi de iminenta numire a Avocatului Poporului, în sensul ca la această desemnare să fie avute în vedere persoane care se bucură de sprijinul diferitelor partide, în cadrul unui proces transparent şi obiectiv, menit să asigure alegerea unui candidat cu o autoritate, o integritate şi o independenţă de necontestat.




Go to top