Comunicate de presă

Adunarea Parlamentară a Consilului Europei a adoptat o rezoluție referitoare la organizarea unor referendumuri echitabile în statele membre ale Consiliului Europei

Adunarea Parlamentară a Consiliului  Europei (APCE), în cadrul lucrărilor sale desfășurate în plen cu ocazia primei părți a Sesiunii ordinare a APCE  (Strasbourg, 21-25 ianuarie 2019), a dezbătut și adoptat rezoluția referitoare la actualizarea liniilor directoare menite să asigure referendumuri echitabile în statele membre ale Consiliului Europei (raportor: Cheryl Gillan, Marea Britanie, Grupul Conservatorilor Europeni).  
Pe parcursul dezbaterilor din Comisia APCE pentru afaceri politice și democrație, senatorul Titus Corlățean, membru al delegației, a avut mai multe intervenții în timpul cărora a susținut necesitatea unor modificări ale recomandărilor din Codul de bune practici al Comisiei de la Veneția, în această materie. Noile contribuții ale senatorului român au fost cuprinse în textul final al rezoluției APCE.
Rezoluția conține recomandări adresate Comisiei de la Veneția pentru actualizarea Codului său de bune practici din 2007 în domeniul organizării referendumurilor. Între acestea se numără și textul unei recomandări adoptate, prin care se solicită Comisiei de la Veneția să includă în Codul său o solicitare adresată statelor membre ale Consiliului Europei privind necesitatea evitării organizării unui  referendum în același timp cu orice tip de alegeri. De asemenea, rezoluția Adunării subliniză necesitatea unei reglementări riguroase și indepedente a presei care, în vederea combaterii acțiunilor de dezinformare, să presupună o verificare obiectivă a faptelor.
Membrii APCE au adoptat în plen, cu o largă majoritate de voturi, Rezoluția nr. 2251 (2019).
 


Go to top