Senatorul Vlad Alexandrescu a introdus amendamente privind reluarea unor activități culturale pe timpul stării de alertă

În cadrul dezbaterilor privind Proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, senatorul USR Vlad Alexandrescu a propus un amendament care să permit desfășurarea unor activități de natură culturală.  Amendamentul a fost acceptat de către membrii Comisiei de Cultură și Media.

Astfel, se reformulează Art.39 din proiectul de lege al Guvernului, după cum urmează:
(1) Pe durata stării de alertă, activitatea instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, a instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, a centrelor şi/sau a căminelor culturale şi a altor instituţii de cultură, precum şi evenimentele culturale în aer liber şi festivalurile publice şi private se vor putea desfășura potrivit unor regulamente ce prevăd măsuri de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al Ministrului Culturii și al Ministrului Sănătății.
(2) În situația nerespectării măsurilor de protecţie sanitară prevăzute la alin. (1), activitățile menționate pot fi suspendate prin hotărârea CNSSU pe o perioadă determinată.

De asemenea, Comisia Juridică, a mai acceptat un alt amendament al senatorului Vlad Alexandrescu.

"Art. 18 (3) Pentru durata stării de alertă, Guvernul stabileşte măsuri speciale de sprijin pentru alți profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările ulterioare, precum și pentru persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care au întrerupt activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României și pe perioada stării de alertă."

Vlad Alexandrescu: ”Amendamentele sunt de două ori benefice: este benefic pentru consumatorii de cultură care, după 2 luni de întoarcere la cele mai negre epoci istorice, pot – din nou- să se dedice acelor activități care ne fac să fim, intr-adevăr oameni. Putem să ascultăm muzică in aer liber, putem să mergem să cumpărăm din nou o carte sau să mergem la un film în aerl liber. Putem merge la o bibliotecă mare în condiții de distanțare. Acest amendament este benefic și pentru zeci de mii artiști independenți care de două luni de zile nu mai au, practic, din ce trăi.”
 


Go to top